Filme/Seriale, Recenzii cărți pentru copii

Vrăjitorul din Oz

Autor:Frank Baum

Ilustrator:Amerigo Pinelli

Editura :Rao

Număr de pagini:320

Citim sau nu citim cărți clasice? Asta e întrebarea!?!

Dacă ar fi să optati între: minte, inimă, curaj, familie, ce ați alege?

Dragi părinți, vă invit să descoperiți alături de copiii dumneavoastră o altă perspectivă a cărții pe care ați citit-o/ascultat-o în copilăria dumneavoastră. Sunt convinsă că o să fie “văzută” cu alți ochi, povestea o să aibă un alt impact.

Ei, orice-ar fi eu tot MINTE o să cer, nu inimă, pentru că un netot nu va ști ce să facă cu o inimă chiar dacă o are.

❤️ Eu o să aleg INIMA, răspunse Omul de Tinichea, deoarece mintea nu-mi aduce fericire, iar fericirea este cel mai bun lucru din lume.

🦁 Toate animalele se așteaptă în mod firesc ca eu să fiu CURAJOS, căci peste tot sunt considerat regele animalelor.

🏠” Nicăieri nu e atât de bine ca ACASĂ “, spuse Dorothy

Dorothy era o fetița care locuia în Kansas-ul cenusiu alături de mătușa Em, unchiul Henry și câinele Toto. Dar o tornada iscată din senin o poartă alături de Toto până în Ținutul lui Oz. Aici locuiesc 4 vrăjitoare și 1 vrăjitor. Cele de la Miazănoapte și Miazăzi sunt vrăjitoare bune, cele de la Răsărit și Apus erau rele. Casa lui Dorothy a căzut peste o vrăjitoare rea și a scăpat din robie pe năpârstoci.

Cum își dorea să se întoarcă acasă și cum vrăjitoarea de la Miazănoapte nu știa unde este Kansas-ul, a sfătuit-o să meargă în Orașul de Smarald, la Oz, urmând cărarea cu dale galbene pentru a fi ajutată.

Vrăjitorul din Oz

Vrăjitorul din Oz

În călătoria sa, s-a întâlnit cu o Sperietoare de Ciori, un Om de Tinichea, un Leu, care o vor însoți. Speriatoarea era tristă pentru că avea capul umplut cu paie și nu cu minte.


✍️”Dacă ai avea ceva minte în cap, ai fi la fel de bună că oricare alta, ba poate chiar mai bună decât unii dintre ei. Mintea este singurul lucru pe care merită să-l ai pe aceasta lume, indiferent ce ai fi,cioara sau om”. Cuvintele pe care le adreseză o cioară Sperietorii.

✍️-Nu pot să pricep de ce ți-ai dori să părăsești aceste minunate meleaguri și să te întorci pe acele coclauri cărora le zici Kansas, secetoase, terne.
– Nu contează cât de jalnice și cenușii sunt casele noastre, căci noi, oamenii din carne și oase, preferăm să trăim acolo decât pe oricare alte meleaguri, indiferent cât de minunate ar fi acestea din urmă. Nicăieri nu e atât de bine ca ACASĂ “

Omul de Tinichea aștepta de peste 1 an de zile să-i ungă cineva încheieturile, pentru că rămăsese înțepenit. El își dorea o inimă.

✍️”Cât am iubit am fost cel mai fericit om de pe fața pământului, dar nimeni nu poate iubi dacă nu are inimă. Sunt hotărât să-l rog pe Oz să-mi dea una.”

Leul s-a dovedit a fi un laș, un fricos, ce se ascunde în spatele răgetului său puternic. Dar este hotarat să ajunga și el la Oz, pentru a deveni curajos.

Această călători i-au făcut să devină cu adevărat prieteni, să se ajute și să se susțină reciproc.Când au ajuns în câmpul cu maci 🌺🌺🌺

✍️Nu-i așa că sunt splendide? întreabă fetița, în timp ce inspira parfumul iute al florilor stralucitoare.
Presupun că da,răspunse Sperietoarea de Ciori. Atunci când o să am minte, probabil ca le apreciez mai abitir.
-Dacă as avea inimă, probabil că m-aș îndragosti de ele, adaugă Omul de Tinichea.
Mie întotdeauna mi-au fost pe plac florile, rosti Leul. Par atât de neajutorate și fragile! Dar nu există în toată pădurea flori atât de strălucitoare ca aceasta “

Omul de Tinichea ajutând-o pe Regina Șoarecilor de câmp reușește să-i salveze pe Dorothy și Leu.

✍️ Să știi că eu sunt lipsit de inimă, asa ca am grija să-i ajut pe toți aceia care au nevoie de un prieten, chiar dacă se întâmplă să fie un șoricel”,

✍️Întotdeauna m-am considerat mare și tare și cu toate astea, n-a lipsit mult ca niște lucruri atât de mititele precum florile să-mi vina de hac și niște animăluțe precum șoriceii m-au salvat de la moarte

Ajunși la Marele Oz, acesta i-a primit pe fiecare pe rând i le-a promis că dacă o omoară pe Vrăjitoarea de la Apus o să le îndeplinească dorințele. Au ajuns la vrajitoare, au fost captivi și au reușit să o facă să se topească, udând-o cu apă. Vrăjitorul din

Vrăjitorul din Oz

La întoarcerea în Orașul de Smarald află povestea lui Oz, adevarata lui față și durerosul adevăr: acela că este un șarlatan și că nu le poate indeplini dorințele.

✍️”Cred că ești un om tare rău, rosti Dorothy
-Oh ,nu draga mea,chiar sunt un om foarte bun ,dar trebuie să admit că sunt un Vrăjitor tare prost “

✍️-Nu poți să-mi dai minte? Întrebă Sperietoarea de Ciori.
-Nu ai nevoie de ea. Înveți în fiecare zi câte ceva. Un copil are minte, dar nu știe mare lucru. Experiența reprezintă singurul lucru care aduce cunoaștere și, cu cât trăiești mai mult, cu atât capeți mai multă experiență, fără îndoială “
…..
Dar cu curajul meu cum rămâne? întreabă Leul, neliniștit.
-Ai curajul din belsug, nu mă îndoiesc de acest lucru. Nu-ți trebuie decât încredere în tine însuți. Nicio creatura de pe fața pământului nu e lipsită de frica, atunci când se confruntă cu vreo primejdie. Adevăratul curaj constă în a da piept cu pericolul atunci când îți este frică.
……
-Dar cu inima mea cum rămâne? Întreabă Omul de Tinichea.
-Ei bine,în privința asta,răspunse Oz,mă tem că te înșeli atunci când vrei o inimă. Pe cei mai mulți oameni ii face nefericiți. Dacă ai avea habar, ți-ai da seama ca ai mare noroc că ești lipsit de inimă.
Din partea mea, as îndura toată nefericirea fără să zic nici pâs, dacă o să mă dăruiești cu o inimă.

Șarlatanul i-a făcut să creadă că au primit exact ce își doreau. Acest lucru i-a făcut pe fiecare (mai puțin pe Dorothy) să se simtă împliniți. Lui Dorothy i-a construit un balon cu aer cald,menit sa o poarte peste deșertul ce imprejmuia tinutul. Din păcate Oz a fost singurul care a “evadat” cu balonul.

S-au îndreptat spre Vrăjitoarea de la Miazăzi, dar au mai trecut prin câteva peripeții înainte. Vrăjitoarea a ajutat-o pe Dorothy, mai mult de atât, a avut grijă ca și însoțitorii ei. Sperietoarea de Ciori s-a întors să conducă Orașul de Smarald. Omul de Tinichea să conducă Ținutul de Apus. Leul a fost dus în Pădurea unde animalele îl aleseseră regele lor.

Totul e bine când se termină cu bine,nu?

Vrăjitorul din Oz

Adică nicăieri nu-i mai bine ca ACASĂ.
La sfârșitul cărții există câteva întrebări prin care ne testăm vigilenta. Există informații despre autor și ilustrator, precum și o provocare de a ne crea propria aventură.

Vrăjitorul din Oz

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii Rao, cu un click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.