Topuri

Cărți de pus sub brad

Cărți de pus sub brad pentru pasionații de lectură e un subiect des abordat peste tot, în luna decembrie. Abundă internetul și toate sute-urile cu recomandări festive, numai trebuie să cauți toate articolele dedicate. Da, știu! Ai nevoie de stare, de buget pentru cadourile literare, de timp, de răbdare. Și de ceva în plus: e absolut necesar să cunoști persoana căreia îi vei dărui cărți.

Dacă e un cititor împătimit, nu duce lipsă de rezerve. Ce înseamnă asta? Că e nevoie de ceva mai mult decât o comandă plasată. Este esențial să știi mai mult decât titlurile pe care le are deja – nu vrei să dai greș cumpărând o carte pe care deja o are în bibliotecă. Nu-i deloc simplu să găsești cadoul potrivit, rugându-te să prinzi din zbor, doi ochi strălucind în fața unui raft plin cu cărți. Întrebarea mea pentru tine este: Ce șanse ai ca prietena, mama, femeia dragă, verișoara – neapărat iubitoare de cărți, să scape porumbelul și să-și spună, fără să bage de seamă, cărțile pe care și le dorește?

Greu, dar știu că deții acest răspuns. Sau măcar că-l intuiești. O altă variantă ar fi asta: să știi deja cum să obții răspunsul la ce te interesează – sau cum poți să-ș descoperi, fără să fii, însă, deconspirată. Succes!

Cărți de pus sub brad – opțiuni infinite, alegeri imposibile

Sunt atât de multe cărți. Și atât de mulți cititori. Diferiți și greu de impresionat cu un cadou literar – chiar dacă e împachetat frumos și așezat sub bradul luminat.

Sunt sigură că te vei descurca, chiar dacă asta este precum o acțiune din ”Misiune imposibilă”. Eu spun că nu e nevoie să te dai de ceasul morții, nici să renunți la primul hop peste care e posibil să dai, căutând acul în carul cu fân, pardon cartea perfectă prin site-urile plin ochi de cărți la ofertă.

Scopul meu e să te ajut cu câteva sugestii literare, ceva ponturi care să te scoată din impas, iar la final, să fii învingătoarea din ”Lambirintul cadourilor îmbrăcate în coperte ispititoare”.

Sunt și eu printre cele care nu-și dorește nimic de Crăciun. Nimic palpabilși costisitor. Dar mai știu că nu scap nici în acest an de ”cadou”. Mă bucur de el, sunt recunoscătoare și apreciez enorm gestul. Dar știi? Dacă nici anul ăsta Moșul nu-mi împlinește dorința, atunci prefer cărțile. Cu mine e mai simplu, părerea mea.

Mi-aș dori mult  doar două cărți, vrei să știi care sunt? Ți le dezvălui doar pentru că-mi doresc să te inspire și se potrivesc perfect cititorilor din viața ta.

Cărți de pus sub brad –  se poartă cartea

Între două fronturi, Oana David – o recomadare fabuloasă, care mi-a tot făcut cu ochiul zile la rând. Un autor român contemporan, foarte apreciat de cititori, dar și de către alți autori.

 Casa Gucci, Sarah Gay Forden – cartea mi-a fost recomandată de o voce în care am încredere. La mare căutare este și filmul, dar zic să ne bucurăm de carte, apoi de ecranizare. Cartea pare nemaipomenită, indiferent de preferințele literare. E chiar și pentru cei care nu se dau în vânt după modă.

Ți-am dat două sugestii fabuloase, nu-i așa? Mai că mă gâdilă degetele să-ți mai spun câte ceva despre mine, folosindu-mă de titlurile care așteaptă să ajungă în blioteca personală. Credeai că dezvălui totul? Nu chiar. Mai am eu ași în mânecă întotdeauna.

Cărți de pus sub brad – dăruitul cărților obicei  sănătos

Cu toate acestea evită să cumperi și să dăruiești cărți doar pentru a le dărui și a scăpa de un stres. Nu recomand să cumperi orice carte și să o dai oricui citește în familia ta sau în grupul de prieteni. A primi e minunat, a dărui e emoționant și frumos. E un gest apreciat, nu o constrângere, nu doar un trend.

Cititorul va aprecia gestul, va mulțumi pentru carte/cărți. Dar apoi? Ce urmează oare după asta? O va pune în raft. Cumpără un cadou literar pentru a bucura. Și pentru ca cititorul care o va descoperi în pachetul de la moșul, să:

– să fie fericit

-să fie curios

– să o citească cu mare plăcere

– să rămână cu emoția că a primit acea carte  dorită de la tine.

– și pentru că e de la tine, e o carte specială, de fapt. Nu doar o altă carte din teancul pe care se așează praful.

Cărți în dar pentru oameni sensibili

Avem nevoie de cărți speciale pentru oameni sensibili. Nu e ceva rău în a fi sensibil. Cum nici tu nu trebuie să te simți prost că te gândești la anumite cărți care să ofere, prin lectura lor: curaj, putere, motivație, un strop de speranță. Pentru oameni deosebiți, au nevoie de cărți pe măsură:

Minunea, R. J. Palacio – cartea care dovedește că, oricine ai fi, oricui ai arăta, vei reuși. Povestea care spune că defecte are fiecare om, singura diferența e modul cum te raportezi la ele. Sau cum anume le folosești în interesul tău, ca să evoluezi. E pentru copii și adulți.

Dama de pică, Cătălina Pană – cartea unui nou început, dar și a sfârșiturilor (interioare) zilnice. O astfel de carte  spune clar o poveste în care milioane de suflete se pot găsi și regăsi! Paginile pe care le vei simți diferit cu fiecare recitire pe care o vei oferi cărții. E carte 18+, pentru că descrie greutățile prin care trece o femeie – singură, într-o țară străină, care nu e scutită de piedici doar pentru că e femeie. Limbajul este colorat, dar cum ai putea altfel face față unor inumani pe două picioare? Voința femeii învinge oriunde și orice munte îi apare-n drum. Construiește propriul pod – cu pietrele, de care există o posibilitate mare să se împiedice, să cadă.  Le poate evita sau păstra pentru mai târziu. Cade de multe ori. Dar se ridică, dă din coate! Ar putea să înoate până și în cele mai învolburate și adânci ape. O femeie precum Ioana Pop, ajunge la mereu mal. Luptă cu toate armele pe care le deține – și are un arsenal frumos. Reușește pentru că poate și vrea să ajungă departe, fără să se creadă ceea ce nu este. Dama de pică dovedește că o poate lua de la început de fiecare dată, fără să se uite înapoi. O așa femeie, se teme, tremură, dar  nu renunță și nu se întoarce din drum! Nu revine acolo unde simte că e doar o opțiune! Fii ca Ioana! Știai că viața reîncepe întotdeauna într-o gară?

Nu e cu intenție, dar următoarea recomandare e Suflet de porțelan, Andreea Lichi. E imaginea unei  realități sumbre, a unui sistem bolnav, lipsit de empatie și umanitate. Din rândurile Andreei poți afla povestea ei de viață și cum s-a schimbat totul în doar o fracțiune de secundă. Descoperind că și tu ai Suflet de porțelan, rândurile acestei mărturisiri te vor motiva să lupți cu orice greutate pe care o ai acum de trecut. Se poate, va fi bine – atâta timp cât nu renunți la călătoria spre reușită.

O față din bucăți, Kathleen Glasgow – cartea care are nevoie să îți facă sufletul țăndări, ca mai apoi să te poată remonta. Lupta unei tinere cu provocările vieții nu pare să fie vreo noutate – nici în realitate, nici în cărți. Poți judeca un om pentru atitudine, reacții sau tăcerea lui. Poți, dar în cartea asta nu-și prea are rostul asta, căci Charlotte Davis e rănită și  aruncată în arenă, fără niciun fel de susținere. Nu o are alături nici pe mama ei. Cu toate astea nu e un om slab, ci un învingător. Nu e nici victimă, ci doar un model demn de urmat. E precum acel om despre care nu știi multe – pentru că știe să ascundă realitatea, durerea, revolta, emoțiile. Simte durerea fizică și respingerea, dar nu se dă bătută. Cartea asta e citită atunci când am avut nevoie de vindecare. Și-a reușit să mă ridice deasupra problemelor, ca să pot continua.

Cărți de pus sub brad – recomandări pentru fiecare

Atlasul frumuseții. Femeile lumii în 500 de portrete –  Mihaela Noroc. Pentru iubitorii de frumusețe.

Pentru gurmanzi și pasionați de bucătărie: Zile de Crăciun, Jeanette Winterson și Crăciunul la New York, Lisa Nieschlag – cu poveși și rețete savuroase, numai bune de încercat în perioada asta. De gătit și mâncat alături de cei dragi.

Război și dragoste, Julie Berry – e perfect pentru cei care  devorează romanele istorice.

Nu am acoperit toate categoriile de iubitori ai cărților, dar aș mai scrie multe pagini și deja e mult prea lung acest articol. Mai fac o singură precizare: lângă o carte merg foarte bine și alte mici atenții: o cafea bună, ciocolată delicioasă, o băutură caldă, un vin bun. Sunt geniale lumănările, semnele de carte, lămpile de citit sau chiar gadgeturi special create pentru iubitorii de cărți.

Sărbători literare de poveste, pline de darurile la care visați!

2 thoughts on Cărți de pus sub brad

    • Mă bucur mult că sunt pe placul tău! Sper să te ajute anul acesta și să vezi fericirea pe chipul celor cărora le faci daruri literare și în acest an!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.