Recenzii

Splendida cetate a celor o mie de sori

‘Splendida cetate a celor o mie de sori” nu este o carte ușor de citit. Este o carte dură prin subiectul abordat- islamul, drepturile femeilor în țările islamice și fanatismul religios dus la extreme.

Khaled Hosseini este unul dintre scriitorii ce mi-au adus tot timpul un plus prin cărțile sale. El prezintă în această carte lumea Islamului, o lume prea puţin înţelesă din Occident, descrieri amănunţite a ultimelor evenimente care au marcat istoria Afganistanului – prezentate  într-o manieră neutră, din punct de vedere politic, prin interacţiunea a doua femei diametral opuse ce ajung să lupte şi să sacrifice extrem de multe pentru dragoste şi prietenie, totul fiind structurat în trei părţi. 
 
Prima parte scoate în evidență viaţa lui Mariam, o haremi, o fetiţă născută în afara căsătoriei şi ascunsă de ochii lumii chiar de către cei care i-au dat viaţă. Deşi este vizitată des de tatăl său, el refuză să o recunoscută în cadrul familiei sale şi în societate. Bărbatul preferă să se supună deciziilor luate de propriile sale soţii care o împing pe Mariam spre o căsătorie forţată. 

Ce se va întămpla oare cu Mariam? Oare își va regreta vreodată tatăl deciziile luate? 

În partea doua a cărţii, scriitorul ne aduce în prim plan viaţa Lailei, o fată iubită de părinţii şi de apropiaţi, cultă, cu dragoste pentru cărţi, dragoste insuflată de tatăl său. Viaţa Lailei este frumoasă, presărată de fiorii primei iubiri alături de Tariq, prietenul ei din copilărie. Ei au parte de primele întâlniri pe ascuns, dar iubirea lor se profilează într-o perioadă sumbră a istoriei Afganistanului. 

Oare dragostea lor va rezista într-o lume a războiului şi a fanatismului islamic? 

Va putea rezista iubirea dintre Tariq si Laila într-o lume a violenţei şi morţii? 

Partea a treia a cărții, aduce în fața cititorului interacţiunea celor două femei. Mariam şi Laila, împreunate de o soartă potrivnică, devenite soțiile aceluiaș bărbat dur și nemilos. Într-o perioadă în care foametea și condiţiile de igenă lipsesc cu desăvârșire, ele se vor uni pentru a supraviețui. 

Nadine Malouf (Laila) and Kate Rigg (Mariam) in Theatre Calgary and San Francisco’s American Conservatory Theater’s
A Thousand Splendid Suns. Photo by Kevin Berne.

Dezumanizarea e doar la un pas de ele iar suferinţa lor capătă dimensiuni imposibil de înţeles. Eroinele acestui roman sunt un exemplu al îndurării în numele dragostei adevărate. Diferenţa de vârstă şi educaţie dintre Laila si Mariam nu reprezintă un impediment în calea prieteniei lor. Mai degrabă devine dovada că studiile sau tinereţea sunt anihilate într-un mediu în care nu există siguranţa zilei de mâine. Mariam îşi asuma responsabilităţi şi riscuri nenumărate din dragoste pentru Laila și copiii ei. Ea primește în schimb afecţiunea de care a fost privată întreaga ei viaţă. Îşi va sacrifica libertatea, dându-le lor o şansă la o viaţă scutită de cruzime şi tragedie. 

„În câţiva ani, această fetiţă va fi o femeie care nu va cere niciodată prea mult de la viaţă, care nu va împovăra niciodată pe nimeni, care nu se va plânge niciodată de faptul că are şi ea regrete, dezamăgiri, vise care i-au fost călcate în picioare. O femeie care va fi ca o piatră de râu, îndurându-le pe toate fără să se plângă şi tăria ei nu va fi măcinată, ci şlefuită de tumultul care va trece peste ea.” 

Este cu adevărat o carte minunată, extrem de profundă și complexă și personal o recomand.

Cartea reușește să te pună pe gânduri, să îți ofere date despre ce reprezintă fanatismul religios dus la extrem.

Cartea apărută la editura Niculescu este o carte emoționantă ce o recomand cu drag tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.