Recenzii

Minciuna

Scriitoarea Care Santos e aproape necunoscută în România și cred că este un mare păcat.

Recunosc că până mai ieri nici eu nu auzisem de ea, dar am avut șansa de a o descoperi la recomandarea unei bune prietene.

Romanul “Minciuna” este un roman emoționant pentru adolescenți (și nu numai, aș adăuga eu). Romanul aduce în prin plan problemele generației de azi –comunicarea pe internet. Cât din ceea ce se dezvăluie pe internet este real și cât este doar o fațadă. Câtă încredere poți avea într-un om fără chip? Cât de reală poate fi o persoană cunoscută astfel?

Xenia

Xenia este o tânără ce învață pentru a intra la Medicină. Cu părinți extreme de exigenți, ea se refugiază în literatură, fiind o cititoare inteligentă și avidă de lectură bună și de comunicare. De curând a descoperit romanul “De veghe în lanul de secară” al scriitorului J.D.Salinger. Odată cu acest roman a descoperit, pe un forum al cititorilor, un tânăr de vărsta sa care a simțit romanul al fel ca ea.

Cei doi încep să comunice, iar Xenia simte că se îndrăgostește de acest necunoscut.

V-ați gândit vreodată de cât timp avem nevoie ca să ne îndrăgostim? O secundă? Cinci minute? Două ore? O zi? O săptămână? Toate răspunsurile sunt corecte.

Simțind că se îndrăgostește Xenia vrea să îl cunoască, dar… lucrurile nu prea se leagă. Pornind în căutarea lui, Xenia descoperă că de fapt nu știe nimic despre acest necunoscut și toată comunicarea lor a fost o minciună. Sau nu?

Eric

Eric este un băiat ce iubește cărțile, bun, inteligent, dar care este nevoit să spună o minciună pentru o persoană la care ține extraordinar de mult.

Și totuși, deși relația dintre Xenia și Eric, pornește cu o minciună, realitatea ne va face să iubim acest roman și să ne dorim ca cei doi să fie împreună.

Nu spun că este un roman imprevizibil, pentru că nu este, dar aduce în prim plan, pe lângă problema realității virtuale și problema inegalităților de șanse în viață, inegalități pornite de la mediul familial din care provin copii și a implicări familiei în educație.

Romanul este mic, dar extraordinar de captivant și structurat în trei părți unice, unde încet încet descoperim secretele lui Eric și motivele acestuia de a nu se dezvălui.

 “Când iubești pe cineva, îți place așa cum este. Și își place și că te iubește. Nu mă întrebați cum, dar eu mi-am dat seama că Eric mă iubea, doar din felul în care mă privea. Nimeni nu mă privise vreodată astfel.”

Romanul “Minciuna”  a primit premiul Edebe – la secțiunea  literatură pentru adolescenți. Știu, poate nu pare impresionant sau fugiți de cărțile premiate, dar această carte este altfel. Romanul are și o continuare, intitulat sugestiv “Adevărul”. Eu personal l-am trecut deja pe lista mea de viitoare lecturi, dar se poate citi acest prim roman și de sine stătător deoarece finalul este unul bun și static. Cartea este apărută la editura Humanitas, în colecția Epic Books.

Recomand cu drag acest roman.

Cartea poate fi comandată de pe librăria online Libris sau din librăriile online cărturești!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.