DIVERSE

Dublin – Irlanda

Dublin

Dublin este capitala Irlandei şi un centru cultural major al ţării sale. Este oraşul care m-a fascinat mereu. Nu aş putea spune cu certitudine de unde sau când a început această fascinaţie, dar cert este că ea există.

Dublin-ul este un oras care se poate vedea la pas, fără să necesite neapărat un mijloc de transport. Obiectivele sale  sunt destul de apropiate unele de altele si 15 minute pe jos sunt suficiente sa ajungi de la unul la altul.

Trei zile sunt suficiente pentru a vizita acest oraş , dar trebuie specificat faptul că Dublin-ul este un oraş destul de scump.  Oraşul este  curat si  bine organizat şi ca o curiozitate, sau anomalie (la români, doar) strazile se spala cu sampon.

Obiective turistice în Dublin

Colegiul Trinity

Este cea mai renumită universitate din Irlanda. Este situata in mijlocul orasului, cu o biblioteca senzationala. Oficial numele ei este Colegiul Sfintei Treimi si al Reginei Elisabeta, dar este mult mai cunoscuta ca Trinity College!

A fost inaugurata in vremea monarhiei Tudorilor, in timpul Reginei Elisabeta I, in 1592 si este prima Universitate deschisa in Irlanda.

La colegiul Trinity se gasesti celebra bibliotecă The Book of Kells. Biblioteca  conţine o serie de cărţii vechi,având chiar o carte veche religioasa, scrisa in latina pe piele de vitel, bogat ilustrata, ce cuprinde cele patru Evanghelii din Noul Testament si a fost scrisa in jurul anului 800 e. n. Biblioteca este impresionantă, iar un iubitor de literatură chiar şi-ar dori să petreacă timp aici.

Aş vrea să mă pot pierde în această bibliotecă imensă, să pot să aflu măcar titlurile existente acolo.

Dublin Castel

Castelul orasului, locul unde de sute de ani se fac si se desfac intrigi politice. .Este situat  in centru oraşului , avand intrarea chiar langa primarie este cel mai important loc din centrul Dublin-ului. Situat chiar pe locul unde s-a intemeiat prima cetate a devenit in timp ceea ce este acum dar inca poti vedea zidurile originale. Azi se viziteaza catacombele, atelierele mestesugaresti impreuna cu apartamentele regale.

Saint Patrick Cathedral Dublin

Catedrala există din anul  1220, servind poporul irlandez. Ea este construita langa o fantana celebra unde se spune ca Sfantul Patrick i-a crestinat pe primii irlandezi, ea fiind in prezent Catedrala Nationala a Bisericii Irlandei anglicane si cel mai mare lacas de cult din Irlanda. Aici se desfasoara majoritatea evenimentelor importante pentru statul irlandez.

Muzeul National al Irlandei – Arta Decorativa si Istorie (Collins Barracks)

Muzeul dateaza din anul 1857 si pana in prezent in colectiile sale se gasesc peste doua milioane de specimene diverse, din intreaga lume, fiind unul dintre cele mai interesante muzee atat pentru copii, cat si pentru adulti.


Sfântul Ștefan Verde

Parcul,Sf. Ştefan cel Mare are o suprafaţă de  22 hectare şi  este o bijuterie pentru Dublin și o oază de liniște departe de agitația vieții orașului. Atunci când vremea permite, localnicii se întind pe iarbă pentru  odihnă și relaxare sau pentru a lua un prânz la picnic. Paturile de flori imaculate încadrează peluzele. Parcul are o fântână ornamentată în centrul său, un pod peste un iaz de rață. Ca o curiozitate – parcul a fost scena unor  lupteamare în 1916, cu toate acestea, ambele părți au stabilit că ostilitățile ar trebui să înceteze în timp ce portarul a hrănit rațele.

Kilmainham Gaol

Gaol-ul interzis (închisoare), datând din 1789, este  un loc notoriu în istoria naționalismului irlandez. Aici conducătorii rebelilor din 1916 au fost mai întâi încarcerați și apoi executați pentru ceea ce era văzut ca un act de trădare înaltă. Expoziția într-o sală modernă oferă o imagine a condițiilor și conturează lupta pentru independența irlandeză.  Curtea lui Stonebreaker vă va transmite fiori deoarece acesta este locul unde conducătorii revoltei și-au întâlnit soarta îngrozitoare.

The Temple Bar

Din 1840, probabil cel mai cunoscut, populat si popular pub din intreaga Irlanda. Locul unde gasesti toate nationalitatile din lume si care este arhiplin in fiecare zi. Show-uri live in fiecare seara. Sa nu te miri daca o sa te intalnesti cu o vedetea de televiziune, de film sau din sport. Este frecventat si de catre ei, barul fiind situat pe celebra stradă Gafton.

Strada Grafton

Este cea mai importantă locație comercială din Dublin. O statuie a lui Molly Malone stă la baza străzii, deci este imposibil să ratați. Această întindere eclectică vibrează dimineața, amiază și noapte și este un magnet pentru autobiști, de la cvartete clasice la jucători tradiționali și cântăreți-compozitori. Multe trupe renumite și muzicieni au oferit aici spectacole improvizate, inclusiv Bono de la U2. În afară de autoberiști, veți găsi o gamă largă de buticuri, bijutieri și magazine, inclusiv magazine de luxOraşul are mult mai multe atracţii, inclusiv fabrica de bere Guiness, dar eu am ales să selectez doar câteva obiective din acest oraş imens.

Să nu uităm că este oraşul  in care s-au nascut sau in care au trait multi scriitori remarcabili, cunoscuti in toata lumea.

Primul scriitor de renume din Dublin a fost Jonathan Swift (1667-1745), scriitorul ce ne-a încântat cu cartea sa Călătoriile lui Gulliver şi cu alte scrieri. Cel mai mare scriitor al lor însă, a fost, James Joyce (1882-1941), care a revolutionat literatura prin romanul sau “Ulise” in 1922, plin de detalii despre Dublin-ul din anii 1920. El a descris Dublinul în multe romane, inclusiv în cartea Oameni din Dublin.

Pentru o vizită virtuală prin oraş pe you tube se găsesc o serie de filmuleţe interesante, dar eu am ales să vă ofer un filmuleţ cu 25 de lucruri ce trebuie vizitate când ajungi în Dublin.

Acesta a fost oraşul meu de vis, oraşul ce mă fascinează şi mă face să visez cu ochii deschişi.

Lăsaţi-mi în comentarii care este oraşul vostru preferat şi de ce anume vă fascinează acel oraş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.