Recenzii

Spune-mi o poveste cu pisici

Titlu: Spune-mi o poveste cu pisici

Autor: Szabo Eniko

Ilustrator: Zenko Karda

Nr. pagini: 80

An apariție:2019

Editură: Frontiera

Disponibilă:Aici!

 

 

 

Synopsis

Spune-mi o poveste cu pisici este o antologie de 13 basme in care personajul central este pisica. Unele basme sunt binecunoscute (cum ar fi Motanul incaltat sau Muzicantii din Bremen), altele sunt mai putin cunoscute in spatiul nostru cultural, venind din traditia folclorica maghiara, greaca sau coreeana. Prin toate basmele se plimba pisici cu masti din cele mai diverse: avocat, printesa fermecata, rege impostor, prieten viclean sau, dimpotriva, credincios. Independenta lor le da un aer misterios, care fascineaza si in acelasi timp le indeparteaza de om. Cele 13 basme cu pisici sunt povestite de Eniko Szabo, psiholog si terapeut prin povesti din Sf. Gheorghe. Eniko a crescut cu aceste povesti auzite de la oameni dragi si apropiati ei. Ea crede in puterea basmelor de a vorbi despre simboluri stravechi si tipare umane valabile in toate epocile. Ilustratiile cartii, semnate de Karda Zenko, combina pictura si colajul. Stilul grafic evoca misterele basmelor si aduce totodata un suflu proaspat textelor clasice.

Recenzie

Iubiţi pisicile? Dar poveştile cu pisicuţe?

Ei bine, editura Frontiera ne oferă într-o carte atât de frumos ilustrată atât poveşti cu pisicuţe cât şi basme populare celebre reinventate şi stilizate.

13 basme în care micuţa pisicuţă se prezintă sub toate formele sale, de la descurcăreţul motan încâlţat ce şi-a salvat stăpânul de la sărăcie, până la celebrul Rege Kaţor- leneşul pisoi ce inspiră teroare printre animalele păduri.

Scriitoarea Eniko Szabo ne oferă în această carte repovestirea popularelor basme aşa cum le-a auzit ea în copilărie de la oamenii dragi, tâlcurile ce le-a desprins ea din aceste basme fiind oferite bonus la începutul fiecărei poveşti, o idee excelentă din punctul meu de vedere.

Aceste istorioare oferite de scriitoare ne oferă şi o călătorie minunată prin diverse culturi populare- de la basmele asiatice, până la cele europene, din Franţa, Germania şi Ungaria.

Sunt poveşti cunoscute, dar  pe care ne face plăcere să le recitim sau să le citim propriilor copii, deoarece important este cititul şi timpul petrecut alături de persoanele dragi. Iar timpul petrecut cu lectura unor basme alături de un mic cititor, îţi oferă conexiunea unei magii unice- magia clipelor de neuitat.

Cartea are o grafică de excepţie, scrisul este mare şi aerat, fiind foarte uşor de citit atât de cititorii începători cât şi de cei avansaţi.

Ilustratoarea Zenko Karda este o graficiană de excepţie oferind prin imaginile creeate valoare şi culoare acestei cărţi, îmbiind cititorul să se delecteze şi cu imaginile personajelor din basme. Am să inserez în recenzie şi câteva imagini pentru a arăta ingeniozitatea acestei ilustratoare.

Pe fiecare pagină numărul paginii este însoţit de o mică pisicuţă ce aleargă. Iar acolo unde în basm se regăsesc şoricei sau căţei, veţi vedea atenţia ilustratorului şi a editurii la aceste basme din respectivele pagini, modificându-se aceste mici detalii, iar pisicuţa fie aleargă după şoriceii nepoftiţi, fie este chiar ea alergată de căţel.

Este o carte de basme minunată, pe care eu o recomand pentru serile în familie alături de copii, sau pentru adulţii ce vor să îşi aducă aminte de copilărie şi de basmele sale, iar introducerea în lumea basmelor este minunată şi sună cam aşa:

Am încălecat pe-o şa

Şi-am plecat, trop-la-la-la

Spre o şură cu poveşti

Înădite la fereştri.

De departe m-au văzut,

Rând pe rând au coborât,

Săltăreţe sau domoale,

Toate mi-au ieşit în cale.

Am prins una mai şireată,

Şi iată,v-o spun pe dată.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.