Filme/Seriale

Dinastia Romanov – Ultimii ţari

The Last Czars

Titlu original – The last czars

Episoade – 6 episoade

Distribuţie -Robert Jack, Susanna Herbert, Ben Cartwright, Oliver Dinsdale, Gavin Mitchell, Elsie Bennett

Gen : Serie documentar, drama TV

Ţara producătoare – USA

IMDb -7/10

Dinastia Romanov

RECENZIE

Fascinația pentru măreția tronului vulturului cu două capete persistă și în zilele noastre… În acest serial, explorăm ani de domnie ai ţarului Nicolae al II-lea. De asemenea, aflăm despre tragicul său sfârșit, alături de familia sa, căzuți sub lovitura bolșevicilor.

Serialul aduce în atenție evenimentele istorice cruciale din perioada domniei ultimului ţar. Aceste evenimente au culminat în revoluții și conflicte sângeroase.

Serialul începe cu moartea tatălui ţarului Nicolae al II-lea și încoronarea fiului său. În doar 6 episoade observăm o perspectivă captivantă asupra acestui capitol tumultuos din istoria Rusiei.

Episodul I- Alesul divin

În 1894, Ţarul Nicolae al III-lea urcă pe tronul Rusiei, succedându-și tatăl după moartea acestuia. Noul țar alege să respingă ideile reformiste și moderne. Astfel, el comite prima greșeală majoră ca domnitor, transformându-se într-un tiran în ochii poporului rus.

Încoronarea sa, care ar fi trebuit să fie un moment de celebrare și unificare. În schimb, această zi devine o zi înspăimântătoare, marcată de violență și sânge. În urma acestor evenimente tragice, Ţarul Nicolae al III-lea devine cunoscut ca Nicolae Sângerosul. Domnia sa devine o pagină întunecată în istoria țării sale.

Episodul II- Moştenitorul

În cadrul familiei regale se naștere Alexei, moștenitorul tronului. După cele patru fiice, acest eveniment ar fi trebuit să fie un moment de bucurie și speranță. Cu toate acestea, descoperirea că Alexei suferea de hemofilie, o boală devastatoare, a adus o nouă provocare în viața regalității. Hemofilia lui Alexei a devenit un punct vulnerabil pentru familia regală, adâncind diviziunile și slăbind autoritatea lor.

În plus, intrarea Rusiei în război cu Japonia a adus o altă tragedie pentru țar și familia regală. Războiul cu Japonia a fost marcat de pierderi grele atât pentru ruși, cât și pentru casa regală. Acest moment adăugând presiune suplimentară asupra unei situații deja fragile în țară . Aceste evenimente duc la creșterea tensiunilor și la slăbirea puterii țarului. Ele deschizând calea pentru intervenția distructivă a lui Rasputin în afacerile de stat.

Episodul III- Anarhia

Influența lui Rasputin crește exponențial,iar familia regală refuză să-l îndepărteze. Faptul că țarul nu explică motivul acestei legături strânse dintre casa regală și Rasputin, este un nou prilej de tensiuni. În ciuda presiunii publicului și a opoziției din cercurile aristocratice, ei ascund cu strictețe boala micului Alexei. Țarul consideră că dezvăluirea bolii acestuia ar putea submina autoritatea lor și ar provoca dezordine în rândul populației.

În timp ce familia regală trăiește în lux și confort, populația rusă se confruntă cu sărăcie, foamete și disperare. În această disonanță socială și economică, nemulțumirea poporului atinge cote alarmante. Revoltele devin tot mai frecvente și mai violente, iar armata țarului este trimisă să reprime aceste mișcări de protest. În loc să îmblânzească furia maselor, acțiunile armatei se transformă în masacre înfiorătoare, alimentând și mai mult spirala de violență și ură între conducere și cetățeni. Această represiune brutală a populației va ajunge să devină un alt element crucial în căderea finală a dinastiei Romanov.

Episodul IV- Războiul

Odată cu debutul primului război mondial, ţarul pleacă pe front, lăsând guvernul rus sub conducerea ţarinei Alexandra. Această situație devine o oportunitate pentru Rasputin să-și consolideze puterea și influența asupra curții regale. În lipsa ţarului, Rasputin devine de facto conducătorul Rusiei, având o influență nemărginită asupra deciziilor politice și administrative.

Conducerea de către Rasputin este caracterizată de lipsă de scrupule și decizii nepotrivite, care adâncesc și mai mult criza în care se zbate Rusia. Într-adevăr, Rasputin este perceput ca un om care își folosește puterea pentru propriul său beneficiu, fără să țină cont de consecințele pentru țară sau pentru popor. Această dominare necontrolată a Rusiei de către Rasputin amenință să distrugă tot ce a fost construit și să aducă țara în haos și ruină.

În timp ce ţarul luptă pe front pentru țara sa, administrația rusă este practic în mâinile unui om care nu cunoaște limitele sau responsabilitățile sale, iar consecințele acestui fapt sunt de-a dreptul catastrofale pentru Rusia și pentru dinastia Romanov.

Episodul V- Revoluţia

Moartea lui Rasputin în mâinile aristocrației nu a adus însă liniștea mult dorită în Rusia. În timp ce aceasta a eliminat o sursă majoră de influență nocivă, problemele fundamentale ale societății ruse au rămas nerezolvate.

În ciuda acestui eveniment, situația poporului rus continuă să se deterioreze, iar ţarul Nicolae al III-lea păstrează un stil de conducere tiranic, izolându-se și mai mult de nevoile și aspirațiile populației. Această lipsă de reacție la suferințele și frustrările oamenilor va alimenta sentimentele de nemulțumire și va alimenta mișcările de protest și revoluționare.

În fața acestor condiții tot mai grele, tensiunea în societatea rusă atinge cote critice. Mișcările de neliniște și revoluționare devin tot mai frecvente și mai puternice, alimentate de nemulțumirea și disperarea maselor. În cele din urmă, această stare de lucruri va culmina într-o revoluție ce va schimba cursul istoriei Rusiei pentru totdeauna.

Astfel, moartea lui Rasputin nu a fost decât unul dintre capitolele într-o poveste mai largă de destrămare și transformare în Rusia, unde suferința și disperarea poporului au fost catalizatori pentru schimbări radicale și revoluționare.

Episodul VI- Ultima destinaţie

Episodul final al acestei drame istorice este cu siguranță cel mai emoționant și devastator. Într-un moment de disperare și sacrificiu, ţarul Nicolae al II-lea abdică nu doar pentru el însuși, ci și în numele fiului său, realizând că este singura modalitate de a salva familia de la dezastru. Cu toate acestea, dragostea profundă pentru țara sa îl determină să refuze să părăsească Rusia, chiar și în fața iminentei amenințări la adresa vieții și libertății sale.

Momentul abdicării este încărcat de emoție, deoarece ţarul nu face acest gest doar pentru el, ci și pentru binele fiului său Alexei, dezvăluind adevărul dureros despre boala acestuia și despre dorința familiei de a-l proteja. Această act de sacrificiu adâncește ancorațiunea în iubirea și devotamentul față de familia sa.

Tragedia finală, uciderea familiei regale, este un punct culminant de durere și suferință. Execuția lor brutală și rece, care a durat doar 20 de minute, marchează sfârșitul unei ere și sfârșitul unei dinastii. Moartea lor violentă și nedreaptă este o amintire cruntă a brutalității și a întunericului care a învăluit Rusia în acele vremuri tulburi.

Acest serial documentar impresionant și complex reușește să ne ofere o privire comprehensivă asupra evenimentelor care au condus la căderea dinastiei Romanov. Ne dezvăluie atât deciziile inspirate, cât și cele greșite ale conducătorilor, arătând cum o combinație de factori a condus la prăbușirea unei întregi monarhii și la sfârșitul unei epoci.

.

Concluzia finală

Moartea Romanovilor a reprezentat nu doar sfârșitul unei dinastii, ci și încheierea unei epoci în istoria Rusiei. Dinastia Romanov începe cu încoronarea lui Mihail Romanov în iulie 1613. Aceast a dominat Rusia cu mână de fier de-a lungul întregului său mandat.

În ciuda magnitudinii și a importanței sale, atitudinea autoritară a ţarilor a devenit în cele din urmă propria lor cădere. Această convingere absolută în puterea lor și în dreptul divin de a conduce a creat un vid între monarhie și popor, alimentând nemulțumirea și resentimentele care au culminat în revoluția care a pus capăt dinastiei Romanov.

Cele trei secole de domnie ale familiei Romanov au fost martori la o istorie plină de evenimente tragice și fatidice, care au influențat nu doar Rusia, ci și întreaga Europă. Prin urmare, moartea Romanovilor nu a reprezentat doar sfârșitul unei familii regale, ci și încheierea unei ere în istoria unei națiuni întregi.

Serialul se găsește pe platforma Netflix!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.