Filme/Seriale

Ultimii ţari

The Last Czars

Titlu original – The last czars

Episoade – 6 episoade

Distribuţie -Robert Jack, Susanna Herbert, Ben Cartwright, Oliver Dinsdale, Gavin Mitchell, Elsie Bennett

Gen : Serie documentar, drama TV

Ţara producătoare – USA

IMDb -7/10

Synopsis

Când revoluția socială scapă Rusia de la începutul secolului al XX-lea, țarul Nicholas al II-lea se opune schimbării, declanșând o revoluție și încheind o dinastie.

RECENZIE

Măreția tronului vulturului cu două capete ne fascinează încă și astăzi… Dinastia Romanov prezintă în detaliu ani de domnie ale ţarului Nikolae II şi sfârșitul tragic al ultimului țar și al familiei sale, uciși de bolșevici.

Serialul analizează faptele istorice ale ultimului ţar ,fapte ce vor duce la revoluţii terminate în băi de sânge şi de o parte şi de cealaltă.

Serialul în sine are doar 6 episoade, debutând cu moartea tatălui ţarului Nicolae al II-lea şi încoronarea acestuia.

Episodul I- Alesul divin

Ţarul Nicolae al IIlea urcă pe tronul Rusiei în 1894 , după moartea tatălui său, şi respinge ideeile reformiste, moderne, făcând astfel prima greşală a sa ca domnitor, devenind astfel un tiran pentru poporul rus.

Ziua încoronări sale devine o baie de sânge, iar el primeşte titulatura de Nicolae Sângerosul.

Episodul II- Moştenitorul

În familia regală, după naşterea celor 4 fete, se naşte Alexei, moştenitorul casei regale, dar care are hemofilie, o boală ce va devasta familia regală şi îi va face să greşească din ce în ce mai mult şi să ajungă la mână lui Rasputin.

Rusia intră în război cu Japonia , un război ce va aduce mari pierderi ruşilor şi familiei regale.

Episodul III- Anarhia

Influenţa lui Rasputin creşte enorm, familia regală refuză să spună din ce cauză îl păstrează pe acesta aproape de ei, ascunzând boala micului Alexei.

În vreme ce familia regală trăieşte în lux, populaţia înfometată se revoltă şi sunt masacraţi de armata ţarului.

Episodul IV- Războiul

Începe primul război mondial, ţarul plecând pe front şi lăsând guvernul rus la mâna ţarinei Alexandrei, ce este condusă de către Rasputin. Imperiul rus rămâne la mâna unui om fără scrupule şi care v-a distruge tot în jurul său.

Episodul V- Revoluţia

Rasputin este răpus, ucis de aristocraţie în speranţa de a salva monarhia.

Poporul rus o duce din ce în ce mai greu , ţarul rămâne tot tiran şi asta va duce la mişcări de nelinişte şi la revoluţie.

Episodul VI- Ultima destinaţie

Ţarul abdică în nume propriu şi în numele fiului său, realizând că numai aşa îşi poate salva familia de la dezastru, dar iubeşte atât de mult propria ţară încât refuză să părăsească Rusia, ceea ce va duce familia la mâna duşmanilor, ce le vor hotărâ soarta cruntă.

Acest ultim episod este cel mai emoţionant, deoarece deşi după primele episoade ajungi să îl deteşti pe ţar  pentru nepăsare, observi totuşi iubirea sa faţă de familia şi copii săi.

Momentul abdicări este un moment emoţionant, pentru că nu alege să abdice doar el, ci abdică şi în numele lui Alexei, alegând să spună adevărul, că Alexei este bolnav şi familia vrea să îl păstreze doar pentru ei.

Uciderea familiei regale a durat 20 de minute. Țarul Nicolae al II-lea a murit primul – a fost împușcat în inimă de la mică distanță cu un revolver. Apoi, bolșevicii i-au împușcat soția, Alexandra Feodorovna, fiicele, Olga, Tatiana, Maria, Anastasia, pe Alexei, moștenitorul tronului, și cei patru angajați ai familiei regale.

Un serial documentar interesant care mi-a plăcutdeoarece ne arată atât deciziile bune cât şi acele decizii ce vor duce la sfârşitul dinastriei Romanov.

Moartea Romanovilor a marcat sfârșitul unei dinastii ale cărei rădăcini începuseră cu trei sute de ani în urmă, odată cu încoronarea lui Mihail Romanov, în iulie 1613. Țarii și-au condus întotdeauna uriașul imperiu cu mână de fier, atitudine care, în cele din urmă, le-a adus sfârșitul. 300 de ani de domnie a familiei Romanov au însemnat patru secole de istorie fatidică a Rusiei și Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.