Recenzii

… Să ucizi o pasăre cântătoare carte scrisă de Harper Lee

Titlul original:To kill a mockingbird

Titlul românesc : …. Să ucizi o pasăre cântătoare

Autor: Harper Lee

Nr. pagini: 372

An apariție: 2014

Editură: Polirom, secțiunea Top 10+

Disponibilă: aici!

Synopsis

Să ucizi o pasăre cântătoare cartea scrisă de Harper Lee are în prim plan pe Scout Finch. Ea este martora la intimplarile dramatice declansate intr-un orasel sudist. Eaeste naratoarea procesului unui barbat de culoare este acuzat ca a violat o femeie alba. Tatal naratoarei, Atticus, desemnat ca avocat al apararii, trebuie sa tina piept unor prejudecati pina atunci latente. Din acest moment, Scout si fratele ei, Jem, sint atrasi intr-o succesiune rapida de evenimente care le depasesc intelegerea. Pe timpul procesului, oraselul decade treptat in grotesc si violenta. Însa exista oameni care nu se lasa contaminati de setea generala de razbunare. Atticus Finch ramine reperul moral care ii ofera lui Scout, si totodata cititorilor, un punct de vedere empatic si echilibrat.

Recenzie

Nu am fost niciodată în Alabama, dar romanciera Harper Lee m-a făcut să mă simt ca și cum aș fi fost acolo în vara lungă și fierbinte a anului 1935. În anul 1935, un avocat pe nume Atticus Finch a decis să apere un negru nevinovat acuzat de un viol oribil, în singura carte scrisă vreodată de autoare și intitulată sugestiv – … Să ucizi o pasăre cântătoare carte scrisă de Harper Lee.

Pentru a înțelege pe deplin povestea spusă de scriitoare trebuie să ne situăm cu mintea în anul 1935, atunci când regulile nu erau atât de simple, iar rasismul era încă prezent și neeradicat.

Povestea modului în care a reacționat întregul oraș la proces este povestită de fiica avocatului, Scout, care își amintește exact cum a fost să ai opt ani în 1935, în Maycomb, Alabama și să faci parte din familia avotatului ce apăra “un cioroi”.

…. Să ucizi o pasăre cântătoare – personaje

Scout este personajul central al cărții … Să ucizi o pasăre cântătoare, este motivul pentru care mi-a plăcut această carte. Vocea ei sună atât de limpede și adevărată. Nu numai că m-a făcut să văd lucrurile pe care le vede ea, ci m-a făcut să simt lucrurile pe care le simte. Se întâmplă mult mai mult decât procesul, iar Scout vă spune totul despre asta.

Casa familiei Finch se află în vecinătatea casei familiei lui Bob Radley. Foarte puțini oameni l-au văzut vreodată Boo, iar Scout și prietenii ei se distrează foarte mult spunând povești înfricoșătoare despre el.

Misterul despre Boo Radley este doar unul dintre motivele pentru care am dorit să continui lectura cărții.

Să ucizi o pasăre cântătoare cartea scrisă de Harper Lee este plină de personaje interesante, iar Scout îi face pe aceștia să pară atât de reali.

Scout și fratele ei mai mare, Jem, aleargă sălbatic și joacă jocuri și se distrează de minune, în timp ce tatăl lor este ocupat cu procesul. Unul dintre prietenii lor este un băiat ciudat numit Dill. De fapt, Dill nu este chiar atât de ciudat odată ce-l cunoști. El spune lucrurile de genul „Sunt mic, dar sunt bătrân”, ceea ce este amuzant, dar și destul de trist, pentru că o parte din timp Dill acționează mai mult ca un bătrân decât ca un băiat de șapte ani.

Dill, Boo și Jem sunt personaje fascinante, dar cel mai important personaj din carte este tatăl lui Scout, Atticus Finch. Vă faceți ideea că Scout scrie povestea, pentru că ea vrea ca lumea să știe ce om bun a fost tatăl ei și cât de greu a încercat să facă lucrurile corecte. El luptă în proces ca avocat al negrului, deși știe încă de la început că este o cauză pierdută, dar asta înseamnă să ai curaj și principii solide de viață.

Vroiam să vezi ce înseamnă cu adevărat curajul. Vezi tu, curajos nu e omul cu pușca în mână. Să fii curajos înseamnă să știi că ești pierdut înainte de a întreprinde ceva, și să întreprinzi oricum, să mergi până la capăt orice-ar fi. Rareori învingi, totuși se mai întâmplă câteodată.

Atticus Finch este tatăl pe care și l-ar dori orice copil. El știe să fie autoritar când este cazul, dar răspunde cu calmitate și miilor de întrebări ale lui Scout, oferindu-i totodată prin comportamentul său adevărate lecții de viață.

…Să ucizi o pasăre cântătoare – tema centrală

Tema centrală a romanului este despre intoleranța rasială, dar Scout nu încearcă niciodată să o facă „o lecție”, ci este pur și simplu o parte din lumea pe care ea o descrie. De aceea,…Să ucizi o pasăre cântătoare carte scrisă de Harper Lee, sună adevărat și totul pare atât de real.

Procesul acuzatului greșit Tom Robinson are loc în perioada segregării, când negrilor nu li se permitea socializarea cu albii. În acea epocă, când un bărbat alb a spus că un om negru a comis o crimă, omul negru s-a presupus că este vinovat. Legea impunea să aibă un proces, dar toată lumea știa că inculpatul va fi condamnat.

Atticus Finch, eroul liniștit al cărții, este un avocat excelent. El încearcă să convingă juriul că se aduc acuzații persoanei greșite. Cuvintele lui sunt elocvente și pline de inimă. El demonstrează că Tom Robinson nu ar fi putut asalta victima. Atticus dezvăluie chiar identitatea răufăcătorului real, care încurajează un inamic foarte periculos.

Acest act de curaj îl pune în pericol nu numai pe Atticus Finch, ci și familia sa. Ei devin ținta celor care urăsc negri.

…Să ucizi o pasăre cântătoare – concluzii

Chiar dacă cartea a fost scrisă cu mulți ani în urmă, cumva anumite idei ale poveștii s-ar putea întâmpla și astăzi. Într-un oraș în care oamenii sunt neîncrezători în justiție și se tem de diferențele altora.

Într-o lume dreaptă, un om nevinovat, indiferent de rasă sau condiție socială, ar trebui să fie găsit nevinovat.

Dacă doriți să știți ce decide juriu din carte în cele din urmă citiți cartea. Ce se întâmplă cu Scout, Jem, Dill și Boo Radley, dar și restul persoanelor care trăiesc și respiră în … Să ucizi o pasăre cântătoare, veți afla citind cartea!

Păsările cântătoare nu fac altceva decât să cânte, spre desfătarea noastră. Ele nu strică grădinile oamenilor, nu-și fac cuibul în lanurile de porumb, în schimb își pun tot sufletul cântând pentru noi. De aceea este păcat să ucizi o pasăre cântătoare.

…Să ucizi o pasăre cântătoare carte scrisă de Harper Lee a fost distinsă cu Premiul Pulitzer pentru literatură. Este singura carte scrisă de această autoare.

Dacă v-a plăcut recenzia mea, puteți citi și alte recenzii pentru cărți premiate, chiar aici!

2 thoughts on … Să ucizi o pasăre cântătoare carte scrisă de Harper Lee

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.