
Titlul: Pe pământ suntem strălucitori o clipă
Autor: Ocean Vuong
Nr. pagini: 248
An apariție: 2019
Editură: Storia Plus
Disponibilă: chiar aici!
PĂRERE PERSONALĂ
”Pe Pământ suntem strălucitori o clipă” este romanul de debut al poetului și scriitorului vietnamez Ocean Vuong. Cartea prezintă o poveste dureroasă, dar extraordinar de frumos spusă, înduioșând cititorul.
Cartea ia forma unei scrisori adresată de un tânăr propriei mame, care nu o va citi, însă niciodată. Nu o va citi deoarece mama este analfabetă – educația sa încheindu-se odată cu războiul din Vietnam, care i-a distrus școala.
Îngăduie-mi să o iau de la capăt.
Dragă Ma,
Îți scriu pentru a ajunge la tine- chiar dacă fiecare cuvânt pe care îl pun pe foaie mă duce cu un cuvânt mai departe de unde ești tu.
”Pe Pământ suntem strălucitori o clipă” este o carte în trei părți, fiecare dintre ele purtându-ne în anumite perioade din viața scriitorului .
Prima parte a cărții
Ocean Vuong ne prezintă în prima parte a volumului copilăria sa. Aceasta ne arată durerea unui copil ce nu își găsește rădăcinile- un copil prea galben pentru a fi acceptat de americani și prea albicios pentru a fi vietnamez.
În această parte descoperim originile sale. Bunicul său, fost soldat american aflat în Vietnam, se îndrăgostește de „o fată analfabetă din pădurile de orez”- Lan. Ei se căsătoresc și au împreună trei fete. Fetele lor vor fi date la orfelinate diferite pentru a nu fi adoptate în state, după ce bunicul pleacă în America, iar familia se destramă.
Romanul are o narațiune fragmentată în care aflăm trecutul mamei, Rosa, al bunicii, Lan, dar și al lui Little Dog, așa cum îl numea Lan. El s-a născut în Vietnam, dar a emigrat împreună cu cele două în America. Totodată scriitorul ne prezintă flashuri din copilăria sa petrecută cu o mamă violentă, ce lucrează într-un salon de unghii, și o bunică nebună. Aceasta din urmă este de multe ori protectoarea copilului, oferindu-i motive de a continua viața alături de ele. Relațiile de familie sunt complicate, dar capătă noi proporții atunci când familia este compusă din două femei cu un complex emoțional masiv și un copil ce este galben într-o lume în care culoarea contează.
Partea a doua a cărții
În această parte, Little Dog este adolescent și își ajută familia muncind la o fermă de tutun. Aici va cunoaște dragostea. O dragoste adolescentină între Little Dog și Trever, ce pare la început întruchiparea adolescentului american. Trevor este fan al fotbalului și își ajută bunicul la muncile din cadrul fermei de tututn.
Portretul acestei iubiri adolescentine completează scrisoarea către mamă. Toate momentele de îndoială, de disperare, nevoia de a-și găsi locul în această lume sunt descrise foarte bine. Recunoașterea propriei orientări sexuale este un act de curaj și noul element al narațiunii.
Romanul ne prezintă cum relația dintre cei doi băieți îi ajută să facă față realității, să aibă curajul de a fi ei înșiși. Recunosc că,anumite scene de sex explicite pot deranja cititorul, dar nu se axează pe asta. Chiar am simțit jena băiatului devenit bărbat într-un hambar. Dar acest episod ne oferă descoperirea și înțelegerea copilului diferențelor sale, unicitatea proprie, dar mai ales asumarea și acceptarea propriei vieți.
Partea a treia a cărții
Această parte ne oferă momente din prezent, cu Little Dog aflat la facultate, dar care se întoarce acasă deoarece un lucru groaznic se întâmplase.
În această ultimă parte scriitorul ne vorbește despre droguri, despre eșecul visului american. Autorul ne oferă o destăinuire a visurilor sale și propriile reproșuri, dar și eșecul pe care îl simte față de mama sa.
Știu că tu crezi în reîncarnare. Eu nu știu dacă cred, dar sper că există. Poate că așa poate te vei întoarce aici în tura următoare. Poate vei fi o fată și poate te va chema tot Rose și vei avea o cameră plină cu cărți și părinți care își vor citi povești la culcare într-o țară neatinsă de război.. Poate atunci, în viața aceea și în viitorul acesta, vei găsi această carte și vei ști ce ni s-a întâmplat. Și-ți vei aminti de mine. Poate.
”Pe pământ suntem strălucitori o clipă” este o carte ca un cântec de jale, minunată, frumoasă, dar care sfâșâie sufletul cititorului.
Nu este o carte ușor de citit. M-am oprit pe parcursul ei de câteva ori pentru a-mi liniști inima, pentru a găsi în mine forța de a continua lectura.
Este o carte contemporană, dură, ce abordează teme interesante și pune cititorul pe gânduri. Vuong nu se sfiește să vorbească lumii deschis, tăind în carne vie, creând tablouri din cuvinte, tablouri extraordinare, dar totodată teribile prin imaginile create. Cartea are elemente lirice, poetice, ce reușesc din plin să atingă sufletul cititorului.
Editura Storia Books reușește să ne ofere prin editarea acestei cărți o lectură emoționantă despre viață și călătoria de descoperire a sinelui. Dacă ai simțit vreodată că nu îți găsești locul pe acest pământ, citește această carte! Toți suntem la un moment dat ca o frunză purtată de vânt în această lume.