Recenzii

Crocodilul Ghena şi prietenii săi

 Titlu:  Crocodilul Ghena şi prietenii săi

Autor: Eduard Uspenski

Ilustrator: Ivan Kraveţ

Nr. pagini: 88

An apariție: 2018

Editură: Frontiera

Disponibilă:Aici!

 

Synopsis

Crocodilul Ghena este una dintre cele mai frumoase carti despre prietenie!  Crocodilul Ghena se trezeste intr-o buna zi la usa cu un animalut ciudat si greu de identificat, care poarta numele de Ceburaska. In urma unor vizite neasteptate si deloc obisnuite, Ghena si Ceburaska ajung la concluzia ca toata lumea are nevoie de un prieten. Cel mai simplu mod de a imprieteni fapturile singure ar putea fi construirea unei Case a Prieteniei. Simplu, dar nu usor, caci orice poveste are intotdeauna un personaj care pune bete in roate: batrana Joben si sobolanul ei dresat, Lariska.
Crocodilul Ghena a aparut prima data in anul 1969 si este una dintre cartile clasice ale copiilor. S-a vandut in milioane de exemplare in Rusia si a avut un rasunet major in culturi precum cea suedeza sau japoneza. Animatia cu acelasi nume, din perioada sovietica, a transformat personajele cartii in figuri cult ale universului copilariei. Editia de fata este complet noua ca traducere si ilustratii. Universul vizual al cartii este semnat de Ivan Kravet, ilustrator din Ucraina. Carte-roman, impartita in 27 de capitole scurte. Recomandata copiilor care au rabdare sa asculte o poveste mai lunga sau celor care exerseaza cititul independent.

Recenzie

Când am primit cartea de la Editura Frontiera, recunosc, nu auzisem niciodată despre crocodilul Ghena, autorul cărţii sau ilustratorul ei. Cu toate acestea m-au surprins ilustraţiile şi ulterior povestea în sine, care este o carte despre prietenie.

Fiecare copil în copilăria sa are un animăluţ de pluş favorit.

Animăluţele favorite din copilărie ale scriitorului Eduard Uspenski au fost un crocodil- Ghena, o păpuşă şi o jucărie de pluş, jucării ce vor deveni mai tărziu personaje de carte, personaje ce le îndrăgeşti pe parcursul acestei cărţi pentru copii.

Crocodilul Ghena este un crocodil verde, angajat la grădina zoologică, dar care atunci când vine acasă de la serviciu este tare singur şi căruia îi vine ideea de a da un anunţ în care îşi caută prietenii.

Galia este o fetiţă mică şi tare serioasă ce lucrează la teatru de copii şi care va răspunde la anunţul crocodilului.

Ceburaşka este un animăluţ de pluş  tare simpatic ce ajunge şi el în urma anunţului să îi cunoască pe cei doi . Dar el nu ştie ce fiinţă este. Oare se vor împrieteni cu el neştiind dacă este periculos sau nu?

– Dar, dacă n-o să aflaţi ce sunt, n-o să mai fiţi prieten cu mine?

-De ce?… Totul depinde de dumneavoastră. Dacă o să fiţi un tovarăş bun, o să ne bucurăm să fim prieteni cu dumneavostră.

Cei trei vor avea o prietenie foarte frumoasă, ajutându-se atunci când sunt bolnavi, sau când sunt ameninţaţi să rămână fără serviciu, discutănd anumite situaţii şi luând deciziile cele mai bune.

Dar când prietenii se ajută se pot crea şi încurcături, unele chiar foarte amuzante. Când Galia se îmbolnăveşte, oare cine va juca rolul Scufiţei Roşi în faţa copiilor? Rolul îi revine crocodilului Ghena . Oare se va descurca el în faţa lupului?

Cartea este un exemplu pentru copii, cum sunt ei, de ce avem nevoie de prietenii şi cum să deosebim amicii adevăraţi de cei falşi.

Prietenii trebuie să se ajute, iar o vorbă bună spusă la momentul potrivit este  foarte importantă. Prietenii pot fi şi diferiţi, nu trebuie să fie amândoi puternici sau amândoi bătăuşi şi răi. Un prieten puternic îşi va apăra prietenul mai mic şi îl poate învăţa lucruri bune.

Ghena, Galia şi Ceburaşka descoperă că este foarte bine să ai un prieten şi este chiar trist să fii singur în lumea asta, ei observând că mulţi în oraş nu au nici un prieten adevărat.

-Nu au niciun prieten. Nimeni nu vine la ziua lor de naştere. Şi nimănui nu-i e milă de ei când sunt trişti.

Dar cei trei prieteni găsesc o soluţie, să deschidă o Casă  a Prieteniei şi toţi care îşi caută prieten să apeleze la această casă.

Pe lângă cei care le bat la uşă apare şi bătrânica Joben şi a ei şobolăniţă Lariska. Numai că ea nu vrea să facă fapte bune, iar când cei trei prieteni o refuză aceasta jură să se răzbune pe ei, declarându-le război.

Şi este un război urât atunci când pune în pericol oraşul prin eliberarea rinocerului ce aleargă acum furios pe străzi.

Oare ce soluţie va găsi bietul Ceburaşka pentru a salva oraşul? Asta vă las să descoperiţi singuri!

Pentru a construi o casă a prieteniei ai nevoie de materiale şi oare cum vor face ei rost de ele?

Casa Prieteniei va fi construită cu ajutorul fiinţelor ce au nevoie de ea, dar muncind împreună mulţi dintre ei îşi vor da seama că deja au prietenii adevăraţi.

Oare această casă a prieteniei va mai avea fiinţe ce vor apela la ea pentru a-şi găsi un prieten adevărat?

Cu siguranţă!

Dar oare povestea noastră se încheie odată cu construcţia casei, iar Ceburaşka uită ce a făcut bătrâna Joben? Ei bine, eu spun că merită să citiţi pentru a descoperi povestea asta minunată.

Este o carte frumoasă, cu multe învăţăminte şi ce vor încânta atât copii cât şi adulţi.

Cartea are scris mare şi aerisit, frumos ilustrată , iar culorile se îmbină perfect cu coloritul crocodilului Ghena.

Cartea a fost ecranizată în Rusia ca desen animat episodic încă din 1969, fiind un desen animat foarte apreciat la vremea respectivă.

Este o carte ce merită citită şi de cititorii noştri atât copii, cât şi adulţi deopotrivă.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.