Recenzii

Surorile din oglindă

Titlu: Surorile din oglindă

Autor: Naomi Cyprus

Nr. pagini: 296

An apariție: 2019

Editură: RAO

Disponibilă:Aici!

SYNOPSIS

Doua lumi paralele si doua fete pe care doar magia le poate aduce impreuna. O poveste palpitanta, o aventura fantastica in care dreptatea si adevarul inving. Halan, printesa neputincioasa, mostenitoarea Regatului Magiei, o tara pustie, dar dominata de magie antica puternica, nu are puteri magice. Spre deosebire de ea, Nalah, reprezentand cealalta lume, este fata unui sticlar sarac, dar are puteri magice nebanuite, pe care incearca sa le ascunda cu disperare. Si asta pentru ca fiica sticlei traieste in New Hadar, orasul in care magia e strict interzisa. Dar cand o oglinda antica le ajuta sa se intalneasca, Nalah si Halan devin de nedespartit. Vor reusi ele, oare, sa salveze cele doua lumi de la disparitie?

RECENZIE

Două fete, două universuri paralele, o lume magică impresionantă.

Cartea urmăreşte destinul a două fete ce trăiesc în lumi paralele, dar care datorită magiei Tauma  vor reuşi să se  întâlnească.

Nalah este copila săracă, ce trăieşte alături de tatăl său , un sticlar renumit odată. Ea este fata cu puteri magice impresionante, dar care trăieşte în New Hadar, oraşul în care magia este interzisă prin lege. Cei care nu respectă aceste legi vor fi pedepsiţi aspru, unii ajungând să dispară fără urmă.

Nalah se simte nedreptăţită pentru că trebuie să îşi ascundă puterile, pentru că trebuie să lupte contra lor, astfel încât să le păstreze în taină în faţa celorlalţi oamenii. Ea nu este o fată ce foloseşte magia, ea trăieşte magia, o simte ca făcând parte din ea, iar ascunderea acesteia o face să se simtă rău, ciudată, inadaptată.

Nu se simţea specială. Se simţea o ciudată. Se distingea de toţi ceilalţi printr-o putere pe care nu o ceruse niciodată. Se gândi că, dacă ar găsi o cale de a o controla, sr putea s-o facă să dispară. Dar acum nu putea să facă nici asta. De ce?

Halan este fiica regelui din Ţinutul Magiei, o prinţesă importantă dar fără puteri magice. Toţi consideră ca lipsa magiei o va împiedica pe Halan ca într-o zi să urce pe tronul domniei, când tatăl sau, regele Tam, va muri.

Halan este un personaj foarte inteligent, bine reionat de autoare şi care oferă cititorilor clipe de reală plăcere, de a încerca să anticipaze  mişcările şi acţiunile prinţesei.

Detesta când oamenii vorbeau despre ea de parcă era un pisoi neajutorat, doar pentru că îi lipsea puterea magică! Se ridică în picioare,cu obrajii arzând, cu vocea dură şi plină de emoţie. Nu sunt… un nimeni! Am minte ,mamă, pot să îmi port singură de grijă. Nu sunt defectă!

Nalah trăind alături de tatăl său şi neputând să îşi folosească magia, trăieşte modest şi cu o mulţime de lipsuri. Când tatăl său se hotărăşte să vândă atelierul de sticlărie şi să se mute într-o casă mică, Nalah simte că pierde tot- amintirile cu mama sa, exersarea magiei pe ascuns, însăşi identitatea sa. De aceea când un om bogat din oraş îi solicită  să creeze o oglindă transcedentă, oferindu-i în schimb o sumă imensă se hotărăşte să nu îşi asculte tatăl şi să o creeze cu orice riscuri.

Împreună cu prietenul său Marcus, adună zilnic materialele necesare şi crează această oglindă cu ajutorul magiei Tauma. Numai că cel care a angajat-o are planuri ascunse, aşa că oare ce se va întâmpla cu micuţa noastră fată magică?

Când acesta îi răpeşte tatăl şi doreşte să o omoare Nalah se vede nevoită să lupte pentru viaţa ei şi a tatălui său.

Halah sătulă de viaţa de la palat , viaţă sigură dar sub controlul permanent al mamei sale şi al slujitorilor se hotărăşte să se deghizeze şi să iasă o noapte în oraş, să îşi cunoască oamenii, poporul.

Pentru a pune la cale acest plan ea apelează la lordul Soren Ferro, un lord tănăr şi aparent fără nici o grijă. Dar oare cât de sigură este această ieşire pentru o prinţesă, când în oraş rebelii încearcă să distrugă un rege tiran?

După crearea Oglinzi Transcendente şi ieşirea prinţesei în oraş lucrurile încep să se precipite pentru cele două personaje centrale. Deşi identice fizic, fără nici o deoasebire, oare sunt identice şi psihic?

Când cele două descoperă că trebuie fiecare să îşi salveze tatăl, şi nu pot ca ambii părinţi să fie salvaţi, oare ce vor alege să facă?

Ce vor face? Vor lupta una contra celeilalte sau vor face front comun?

Se vor susţine şi vor găsi soluţii comune sau vor lupta una împotriva celeilalte?

Mi-a plăcut extrem de mult cartea. O carte pentru adolescenţi, în care scriitoarea a reuşit să ne pună în postura de a alege. Tu ce ai face? Cine ai vrea să câştige lupta? Ce secrete se află în spatele acestei oglinzi şi a celor două lumi paralele?

Scriitoarea pune foarte mare accent pe ideea de familie, pe iubirea ce trebuie să existe între membri unei familii şi până unde poate merge această iubire. Poţi ierta orice familiei tale?Ce e mai important? Familia sau lumea în care trăiești?

Halah fiind prinţesă are în afară de familie şi poporul ei, la care trebuie să se gândească când trebuie să ia anumite decizi. Nu este doar ea şi familia sa. Poporul are nevie de ajutor, de ajutorul unei prinţese cu inimă bună.Pentru cine va lupta? Pentru oamenii pe care îi iubeşte sau pentru cei care suferă și au nevoie să fie salvați?

“Totul a început cu un ciob de sticlă şi o provocare. Nu aveam de unde să ştiu că nu voi face doar o oglindă. Am ajutat la crearea unui alt lucru. Ceva mai bun.”

Când am început să citesc cartea mă gândeam că este o carte adolescentină  fantasy destul de clişeică, dar ideea de transcedenţă între două lumi paralele mi s-a părut genială, lăsând loc imaginaţiei să zboare.

Cartea  te atrage şi lasă posibilitatea unui nou volum. Se pare că volumul  doi a apărut în engleză  sub numele de Daughters of Steel, volum care abia aştept să apară la editura Rao şi să-l citesc.

Cartea din punctul meu de vedere este o carte fantasy de nota zece, sau de cinci steluţe din cinci. O recomand cu tot sufletul atât adolescenţilor cât şi oamenilor mari ce încă visează cu ochii deschişi şi nu au uitat să creadă în magie, magia unei lecturi bune.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.