DIVERSE

Coffee book table

Cartea de masă de cafea

Nu ştiu câţi dintre voi au auzit de aceste “cărţi de masă de cafea” (uneori este mai bine să nu traduci, să foloseşti denumirea originală), sau câţi deţineţi astfel de cărţi. Recunosc că şi eu am auzit de puţin timp, dar deja au început să mă fascineze.

Dar ce sunt aceste coffee book tabels?

Coffe book tabel este o carte ilustrată,  supradimensionată, de obicei cu copertă hardcover, al cărei scop este afișarea pe o masă destinată utilizării largi, într-o zonă în care cineva îi distrează pe oaspeți.

Cartea este predominant non-ficțiune și pictorial (o carte fotografică). Paginile constau în principal din fotografii și ilustrații, însoțite de legende și mici blocuri de text, spre deosebire de proza scurtă.

Prima dată a apărut acest termen în  Marea Britanie, termenul “carte de masă de cafea” a fost folosit (în sensul actual) cel puțin din secolul al XIX-lea și era încă în uz curent la mijlocul anilor 1950. David Brower este uneori creditat cu inventarea “cărții de masă de cafea modernă”.

În timp ce era director executiv al clubului Sierra a avut ideea unei serii de cărți care combinau natura și fotografiile despre natură, așa cum a spus el, “o dimensiune a paginii suficient de mare pentru a purta o dinamică dată a imaginii. trebuie să li se ceară să se miște în limitele imaginii, să nu o cuprindă pe toate într-o singură privire. “

Prima carte de acest fel, “Acesta este pământul american”, cu fotografii ale lui Ansel Adams și a altora și textul lui Nancy Newhall. De altfel, aceste cărţi ce tratează locuri minunate de pe Terra sau grădinile japoneze şi arhitectura nouă le consider eu, cele mai spectaculoase.

 

offeUlterior gama de astfel de cărţi s-a diversificat atât de mult, casele de modă celebre preluând ideea şi creeând adevărate opere de artă. Spre deosebire de cărţile normale ce stau pe rafturile unei case, cărțile de masă de cafea sunt o specie mai rafinată şi oferă eleganţă şi prestanţă unei case. Acestea au licență pentru proprietățile imobiliare și sunt utilizate în mod obișnuit atât ca o piesă de accent, cât și ca o declarație de teză personală, precum și de divertisment pentru oaspeții care așteaptă cu răbdare ca gazda lor să iasă din altă cameră.

Aceste cărţi de masă de cafea au vizibilitatea, exclusivitatea și libertatea să fie în mare parte pline de fotografii frumoase, fascinante ce tratează un subeict anume.Recunosc că îmi plac foarte mult, dar nu există spaţiu suficient la mine acasă pentru asta (sau aşa cred eu), dar aş prefera să găsesc astfel de cărţi de masă de cafea când aştept la doctor sau la stomatolog, coafor, sau în sălile de aşteptare ale diferitelor instituţii decât acele reviste simple şi atât de comune.

Poate aşa aş avea mai multă răbdare!

Mai jos am să las câteva fotografi ale anumitor cărţi celebre de acest fel, preferata mea fiind cea care oferă imagini spectaculoase ale grădinilor sau cartea sub egida National Geographic – Spectacle.

Deasemenea pot spune că şi librăriile consacrate de la noi din ţară oferă astfel de cărţi, de exemplu librăria Cărtureşti au în stoc aşa ceva şi puteţi comanda asemenea cărţi chiar Aici!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.