Recenzii

La cinci paşi de tine

Titlu: La cinci paşi de tine

Autor: Rachel Lippincott, Mikki Daughtry şi Tobias Iaconis

Nr. pagini: 288

An apariție: 2019

Editură: Litera

Disponibilă:Aici!

 

SYNOPSIS

Oare poti iubi pe cineva pe care nu-I poti atinge niciodata?

Stella Grant simte nevoia sa-si planifice viata pas cu pas – poate pentru ca plamanii ei bolnavi, pe care nu-i poate controla, i-o guverneaza oricum, trimitand-o periodic in spital, inca din copilarie. In momentul de fata, Stella trebuie sa-si planifice foarte bine viata pentru a nu pierde locul pe lista beneficiarilor unui transplant de plamani, care-i va asigura cinci ani de existenta fara probleme. Pentru asta e obligata sa stea in permanenta la sase pasi de oricine i-ar putea transmite o infectie pulmonara. Sase pasi. Fara exceptii. Will Newman este exact persoana de care Stella trebuie sa se fereasca. Lui Will nu-i pasa de reguli, de tratamente, nu-si respecta orarul de medicatie si abia asteapta sa implineasca optsprezece ani ca sa-si decida singur soarta. Vrea sa plece sa vada lumea – nu doar spitalele ei. Mai mult, Will o poate infecta pe Stella cu o bacterie mortala. Si totusi, dintr-odata, cei sase pasi dintre ei nu mai par un spatiu de siguranta, ci o pedeapsa. Oare n-ar putea sa fure macar o mica parte din aceasta distanta, in schimbul a tot ceea ce plamanii lor defecti le-au furat din viata? Cat de periculosi ar putea fi numai cinci pasi intre ei, daca asta ii ajuta sa castige sufleteste?

RECENZIE

Nu ştiu cum să încep, deoarece această carte de la Ltera m-a încărcat sufleteşte cu un amalgam de emoţii şi trăiri. Iniţial, când am primit-o spre recenzie de la editură, m-a dus cu gândul la cartea Sub aceeaşi stea a lui John Green şi cumva am fost reticentă, pentru că nu pot spune că mi-a plăcut în mod deosebit acea carte, dar La cinci paşi de tine a reuşit să mă dea peste cap complet. Hai, mai bine, să încep cu începutul.

Fiecare dintre noi ştie că la un moment dat vom muri, nimeni nu este nemuritor, dar când trăieşti încă din copilărie cu această certitudine, că tu nu vei avea o viaţă normală şi vei muri destul de tânăr, oare cum decizi să trăieşti – intens sau având grijă la fiecare respiraţie?

Cartea ne prezintă doi adolescenţi – Stella şi Will – ambii bolnavi de fibroză chistică, o deteriorare a plămânilor ce duce la scăderea procentuală de funcţionare a acestora, şi, cum plămânii ne ajută să respirăm, este o boală ce nu iartă. Speranţa este un transplant de care prea puţini vor beneficia şi, astfel, îşi vor asigure o viaţă normală măcar pentru câţiva ani.

Stella Grant, protagonista noastră, este o fată foarte organizată, care îşi face liste pe care încearcă să le respecte cu stricteţe. Încă de la vârsta de 6 ani, Stella se luptă cu această boală distructivă – fibroza chistică. Facem cunoştinţă cu ea în spital, după ce a trebuit să renunţe la excursia cu clasa pe plajă. Este o fată foarte prietenoasă, iubită de toate asistentele pentru că respectă regulile şi tratamentele, creând chiar o aplicaţie ce le poate aminti bolnavilor când trebuie să îşi ia tratamentul, având prieteni atât în şcoala ei, cât şi în spital, fiind o pacientă obișnuită în spitalul de la Saint Grace.

Părinţii Stellei trec printr-o perioadă dificilă, perioadă care îi face să se separe şi să divorţeze, ceea ce o detemină pe fată să lupte şi mai tare pentru încă un an de viaţă, fiind conştientă că doar ea mai este liantul dintre cei doi.

Will este un tânăr adolescent rebel, cu fibroză chistică, la care se adaugă şi o infecţie cu B. cepacia, o bacterie rezistentă la antibiotice şi care îi reduc şi mai mult șansele la viață. El nu se mai află pe nicio listă de transfer de plămâni, deoarece această infecţie este contagioasă şi pentru pacienţii cu B. cepacia, iar transferul nu ar avea niciun rost, riscând moartea pacientului chiar în timpul operaţiei. Băiatul se află în spitalul Saint Grace pentru a testa un nou medicament contra acestei bacterii infecţioase, iar dacă acest medicament va da rezultate, abia apoi va avea şanse la un transplant pulmonar.

Viaţa celor bolnavi de fibroza chistică trebuie să respecte anumite reguli foarte stricte, iar cea mai importantă regulă este distanţa ce se păstrează între doi astfel de pacienţi – la şase paşi unul de altul. Bineînţeles că vă întrebaţi atunci de ce cartea are titlul La cinci paşi de tine. Ei bine, asta nu vă spun, vă las să descoperiţi singuri.

Când Stella şi Will se întâlnesc, nu se înţeleg foarte bine, având principii şi gândiri diferite – unul obsedat de organizare şi reguli, iar celălalt rebel, care nu respectă nicio regulă, şi care nu îşi respectă nici măcar tratamentul. Ce se va întâmpla, cine va câştiga teren?

Mai mult timp. Mie mi-a fost uşor să mă dau bătut. Mi-a fost uşor să-mi refuz tratamentele şi să mă concentrez asupra timpului pe care-l am. Să încetez să mai lupt atît de tare pentru numai câteva secunde în plus. 

Cartea aceasta este superbă din toate punctele de vedere. Avem doi adolescenţi cu o boală incurabilă, ce ajung să se îndrăgostească deşi orice atingere le este interzistă. Cum poţi oare să îţi manifeşti iubirea fără să atingi, fără să mângâi, când prima formă de comunicare umană este chiar atingerea? Iubirea lor este o iubire imposibilă,regula este clară – atingerile sunt absolut interzise. Și, totuşi…

Pentru prima dată simt întreaga povară a fiecărui centimentru, a fiecărui milimetru din cei şase paşi dintre noi. Îmi strâng pulovărul mai aproape de corp şi întorc privirea spre teancul de saltele de yoga din colţ, încercând să nu dau atenţie faptului că distanţa aceasta va exista întotdeauna.

– Boala asta nenorocită este o adevărată închisoare! Vreau să te pot îmbrăţişa!

Iubirea dintre cei doi înfloreşte, dar când moartea le suflă în ceafă şi le ia cel mai drag prieten, Stella hotărăşte că s-a săturat de reguli, de spitale, de terapii, şi vrea să simtă aerul direct în piept atât cât mai poate. Dar tocmai acum se iveşte ocazia unui transplant pentru ea. Ce decizie va lua Stella? Ce va simţi Will când va afla decizia ei?

Plămâni noi înseamnă spital, medicamente, recuperare. Dar cel mai important, înseamnă despărţirea de Will mai fermă ca niciodată. Trebuie să aleg acum. Plămâni noi? Sau Will?

La cinci paşi de tine este o carte ecranizată deja, filmul apărând în martie 2019 pe marile ecrane, dar eu vă recomand să citiţi cartea înainte de a urmări filmul, să simţiţi emoţiile celor doi, să vedeţi dacă Will va decide să renunţe la iubire, să se sacrifice el pentru a o şti în siguranţă pe Stella. 

Dar oare ea este în siguranţă, dacă el a sărutat-o?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.