Titlu: Desene nărăvaşe
Autor: Italo Calvino
Nr. pagini: 96
An apariție: 2016
Editură: Corint – Junior
Disponibilă: chiar aici !
SYNOPSIS
Seria Povești Italiene de la Corint Junior ale lui Italo Calvino aduce titlul Desene nărăvașe.
Lodolinda este o fetiţă care adoră să deseneze, dar şi lui Federico îi place foarte mult acest lucru. Când Lodolinda desenează un taur furios, gata de atac, iar Federico un tigru pregătit să se năpustească asupra prăzii, începe lupta desenelor nărăvaşe, unde nu există nicio regulă în afară de cea a imaginaţiei şi niciun fel de arme în afară de hârtie şi creioane colorate.
RECENZIE
Cartea aceasta am primit-o de la Librăria Cornul Abundenţei pentru copila mea cea mică, pentru a ne bucura împreună de ea, fiind apărută la Editura Corint – secţiunea cărţi pentru copii, adică Corint Junior.
Cartea face parte dintr-o serie- Seria Poveşti italiene- de Italo Calvino, celelalte două cărţi ale seriei fiind Poveşti pentru fetiţe şi Poveşti minunate cu lucruri fermecate, serii ce le vom căuta cu siguranţă pentru a le citi şi a ne amuza copios, aşa cum am făcut la această carte a seriei.
Desene nărăvaşe ne-o aduce în prim plan pe Lodolinda, o fetiţă căreia îi place foarte mult să deseneze, ea se exprimă prin desen, astfel fiecare stare a ei este redată print-o imagine – dispoziţia ei bună se transcrie în desen prin fluturaşi albaştri şi portocalii sau lalele roşii şi galbene, când este supărată desenează crocodili sau lilieci, când plănge ea desenează sălcii plângătoare sub clar de lună.
Când se simte bună desenează oiţecare pasc printre conopide, iar când se simte foarte foarte bună, desenează oiţe ce patinează cu patine roz de la o conopidă la alta.
Lodolinda este amuzantă în gândirea ei naivă de copilă.
Între oiţe şi conopide sigurtrebuie să fie o legătură de rudenia, căci şi unele şi altele se desenează cu linii cârlionţate, aşa, ca norişorii.
Într-o zi părinţii Lodolindei ies în oraş şi lasă fetiţa acasă împreună cu fiul unor prieteni, Federico.
Numai că Federico este un copil răsfăţat pe care Lodolinda nu poate să îl suporte, aşa că ea nu vrea să se joace cu Federico şi se duce la ea în cameră pentru a desena.
Şi cum se simte supărată desenează un taur supărat şi furios ce doreşte să pornească la atac.
Dar Federico intră în camera ei şi vrea şi el să deseneze, astfel începe un război al desenelor, iar când Lodolinda verifică desenul ei cu taurul furios, descoperă că acesta este speriat, şi stă să se prăbuşească. Oare de ce?
A, da, pentru că Federico a desenat un tigru ce pare a sări asupra prăzii. Cu siguranţă prada este taurul Lodolindei.
Care pradă? Cu siguranţă tigrul lui Federico vrea să sară în spinarea taurului Lodolindei şi de aceea taurul este aşa de speriat. Nu mai e nicio clipă de pierdut!
Astfel războiul desenelor între cei doi copii a început. Dar oare ce se întâmplă atunci cînd în urma unei greşeli, copii sunt atacaţi de desene şi trebuie să-şi salveze propriile vieţi?
Ei bine, vor face ei front comun? Vor desena ei oare pe aceeaşi coală de hârtie?
Asta vă las să descoperiţi singuri, nu înainte de a vă spune că este o carte amuzantă, în care imaginaţia copiilor este liberă să se manifeste în voie.
Mi-a plăcut ideea scriitorului, faptul că imaginaţia copiilor nu este îngrădită de absolut nimic, şi orice desenează aceştea se poate transforma în ceva real, ce poate să îi ajute sau să să îi pună în primejdie.
Desene nărăvaşe cartea este amuzantă, prietenoasă cu copii ce se exprimă prin desene creioane colorate, iar desenele acestea pot căpăta orice culoare şi putere pe care vor să i-o confere copii.
O carte pentru copii ce îi va amuza şi sigur îi va determina să se exprime prin desen, doar creioane colorate să fie.
Italo Calvino cărţi pentru copii la noi nu au apărut decât cele trei din seria Poveşti italiene, restul fiind romane sau cartea de fabule şi basme- Ultimul vine corbul. Pe mine stilul scriitorului ma cucerit şi cu siguranţă îi voi acorda o mare atenţie pe viitor, atât la cărţile pentru copii, cât şi la romanele pentru adulţi.