Recenzii

Olguţa şi un bunic de milioane

Titlu: Olguţa şi un bunic de milioane

Autor: Alex Moldovan

Nr. pagini: 280

An apariție: 2017

Editură: ARTHUR

Ilustraţie: Jozsef Vass

Disponibilă:https://www.editura-arthur.ro/info/carte/olguta-si-un-bunic-de-milioane-cartonata

Olguţa este o puştoiacă de doisprezece ani, care nu are mulţi prieteni şi prietene la şcoală, dar care vede viaţa într-un mod tare amuzant ce surprinde.

” Toată copilăria am crezut că sunt cea mai grozavă, mai frumoasă şi mai deşteaptă fată din lume – sau cel puţin asta mi-au tot repetat ai mei până am ajuns să-i şi cred. În fond, era plauzibil. După ce-am început să merg la şcoală am văzut că nu chiar toată lumea era de acord, ba erau unii care se credeau ei cei mai cei, asta, să fim serioşi,n-avea cum să fie adevărat.”

Olguţa se prezintă în paginile cărţii precum o persoană antisocială, arogantă şi plină de sine, când de fapt este adorabilă.

” Ştiu că par o arogantă nesuferită şi plină de sine, dar chiar cred că am întotdeauna dreptate. Cum ai putea să trăieşti împăcat cu tine dacă n-ai crede asta? În momentul în care faci sau spui ceva ceva fără să crezi că ai dreptate, eşti un mare ipocrit”

Viaţa Olguţei,deşi pare frumoasă şi amuzantă, nu este chiar aşa cum pare. Este o fată a cărei mama este foarte bolnavă, având nevoie de transplant pentru a supravieţui, iar boala mamaei sale o face pe protagonista noastră să sufere şi să plângă.Ce se va întămpla cu mama fetei? Se va găsi oare un donator compatibil sau asistem la ultima conversaţie între mamă şi fiică?

” – Nu cred că înţelegi. N-ai cum. Am încercat să-mi imaginez cum ar fi viaţa fără ea. A fost îngrozitor chiar şi numai  să mă gândesc la asta. Iar partea proastă e că am reuşit. Atâta doar că nu se mai putea numi viaţă.”

Când tatăl munceşte în străinătate pentru a susţine familia, iar mama trebuie să plece la spital, la uşa familiei apare Nina, sora tatălui, mătuşa Olguţei, dar care este o străină pentru aceasta.

Astfel află Olguţa că bunicul său este un bogat om de afaceri, dar care nu a plăcut-o pe mama sa, iar mătuşa Nina trebuie să o ascundă de bunicul ce doreşte să o ia pe Olguţa de lăngă familie pentru a o creşte chiar el.

Cartea ne prezintă aventurile fetei în hoteluri de lux, fuga acesteia de un bunic cu multă putere şi bani, întălnire cu gangsteri autohtoni şi multe alte aventuri amuzante care o fac pe Olguţa să ia decizii neaşteptate.

” Tata m-a învăţat că trebuie să înfrunţi lucrurile de care ţi-e teamă dacă nu vrei ca ele să te urmărească şi să te chinuie toată viaţa. Fricile nu dispar de la sine doar pentru că te prefaci că nu există. Dimpotrivă, se agravează odată cu trecerea timpului.”

Mi-a făcut o reală plăcere lecturarea acestei cărţi pentru copii scrisă de un scriitor autohton.

Scriitorul reuşeşte să creeze o lume amuzantă într-un mediu familiar, iar oraşul Cluj se prezintă frumos cu casele sale vechi, dar şi hoteluri şi magazine luxoase ce se îmbină armonios.

O recomand cu drag copiilor şi nu numai, aşa că dacă nu aţi citit încă această carte nu rataţi ocazia de a o citi cu prima ocazie.

Spor la citit şi la share-uit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.