Recenzii

Prietenie dispărută

Titlu: Prietenie dispărută

Autor: Claire Messud

Nr. pagini: 192

An apariție: 2018

Editură: RAO

Disponibilă:Aici!

 

SYNOPSIS

Julia si Cassie sunt prietene inca de la gradinita. Ele si-au impartasit totul, inclusiv dorinta de a scapa de limitarile sufocante ale linistitului oras Royston, Massachusetts, in care s-au nascut. Dar, pe masura ce se apropie de adolescenta, drumurile lor ajung sa se desparta, iar Cassie se indreapta spre o calatorie care ii va pune viata in pericol si ii va distruge prietenia cu Julia. Prietenie disparuta este o analiza complexa a povestilor pe care ni le spunem despre tinerete si prietenie, dar si despre experimentele cu care ne confruntam, despre lumea imaginara a copilariei si realitatea dureroasa a vietii de adult – rezultatul este un portret fidel si stralucitor conceput al adolescentei feminine.

Claire Messud, una dintre cele mai talentate scriitoare contemporane, reuseste sa creeze o convingatoare lume fictiva, raspunzand in acelasi timp la cateva intrebari cruciale. In ce masura ne putem cunoaste pe noi insine, dar si pe altii? Care sunt povestile pe care le cream pentru a intelege vietile si relatiile noastre?

*** RECENZIE***

Personajul central al cărţi este Julia, Juju cum îi spune prietena ei din copilărie Cassie, prietenie născută încă de la grădiniţă şi pe care Julia ne-o relatează ca fiind o prietenie ideală “un vis, în mod miraculos, că visul lui Cassie era și al meu”.

Exprimarea acestor visuri fericite arată clar de la început că povestea se îndreaptă spre dezamăgire. Într-adevăr, așa cum ne dezvăluie scriitoarea  în primele pagini ale romanului, Julia se  adresează dintr-o perspectivă retroactivă a pierderii. “Ai crede că nu mă deranjează acum”, spune Julia când îşi începe povestea.

Ai crede că nimic nu mai mă supără acum…. Au trecut doi ani de atunci. Cu toate astea….

Cassie și Juju devin prietene încă de mici și rămân inseparabile până la pubertate, când devin parțial și apoi definitiv înstrăinate. Vorbind cu noi doi ani mai târziu, Julia încă  încearcă să-și dea seama de motivele acestei înstrăinări dintre ele.

La început, se pare că diferența de clasă este numitorul comun ce duce la depărtarea dintre cele două fete. Juju este crescut într-o familie relativ bună, de clasă mijlocie, cu o mamă ce lucrează la  domiciliu; prin contrast, mama lui Cassie, Bev, este o văduvă a cărei soț a murit în mod tragic într-un accident de mașină când Cassie era foarte tânără şi este mereu pe drumuri cu serviciul său solicitant, pentru binele altora.

La început, ambele fete și familiile lor tratează această diferență ca fiind irelevantă, dar treptat diferenţa se observă. Julia este mai sigură, intră în pubertate fără probleme, doar că este mai retrasă şi timidă, fiind mult mai rezervată în aş creea prieteni cu orice tipologie de adolescent, pe când  Cassie sare în capcana adolescenţilor tipici cu consumul de alcool și droguri și, eventual, cu sex neprotejat. În timp ce familia lui Julia o sprijină cu dragoste în alegerile făcute şi  o conduce spre colegiu, Cassie flirtează și devine o rebelă de liceu, fiind neînţeleasă de proprii prieteni şi familie.

Dar, rapid, scriitoarea ne oferă şi complotul de care aveam nevoie pentru ca această carte să creea o dramăse  psihologică.În jurul perioadei de înstrăinare a celor două fete, mama lui Cassie se îndrăgosteşte şi intră  într-o relație cu un medic local. Relația declanșează o criză personală și ceva aproape de o defalcare psihotică la Cassie. Fata nu poate accepta partenerul mamei , iar presiunea pusă de acest partener asupra fetei şi regulile impuse de acesta o fac pe tânăra fată să se îndoiască de iubirea propriei mame, de adevărurile spuse de mamă în legătură cu moartea propriului tată. Acţinuea merge până laplecarea lui Cassie în căutarea unui tată, a unui bărbat decunoscut de la care nu doreşte decât puţină afecţiune şi înţelegere.

Nu existau cuvinte pentru asta, pentru ce trebuie să fi simţit ea. Eu ştiu acest lucru, chiar de departe. Toată viaţa ei, Cassie se bazase şi avusese încredere în această versiune imaginară a acelui bărbat….iată-l, într-un final, pe îngerul ei păzitor- doar că la urma urmei , era departe de a fi, nu-i aşa?

Chiar dacă cele două fete se văd  în această perioadă, atașamentul lui Julia față de problemele prietena ei  se intensifică. Julia încearcă să o re-creeze și își testează puterile de identificare și empatie în acest sens. De fapt, ea răspunde la fiecare știre despre Cassie, cu o înflorire a activității mentale: “Imaginați-vă, imaginați-vă pentru o clipă cum a simțit-o lui Cassie”, îi spune ea cititorului, iar după întălnirea dintre Cassie şi  presupusul tată  al ei, empatia ei se regăsesc în găndurile şi simţirile acesteia

Unde să mă duc? Ce-o să fac? Cine îmi va deschide uşa şi braţele? O cunosc atât de bine, încât aceste gânduri ale ei, sunt cumva şi ale mele, mă pot transpune în pielea ei, pot vedea lumea prin ochii ei.

Unor adolescenţi această respingere a societăţi , dar mai ale respingerea aparentă a familie duce la decizie grave, ce completează dramatismul  acestei cărţi.

Ce decizie poate lua Cassie când crede că totul s-a sfârşit? Prietenia ei cu Juju o va ajuta oare ? O va salva frumoasa copilărie a celor două fete?

Acest roman este o capodoperă despre prietenii, despre alegeri făcute în viaţă şi despre ce putem să facem unii pentru alţi. Uneori un prieten te poate cunoaşte mai bine decât poţi tu să te cunoşti în momentele cruciale ale vieţii.

Conştientizasem de curând cât de singuratici suntem fiecare dintre noi, cât de puţin din noi şi din vieţile noastre împărtăşim, chiar şi atunci când împărţim camerele, orele şi conversaţiile.

Cartea scrisă de Claire Messud este un roman tulburător, care deşi nu pot spune că este un roman waw, sigur este un roman care te pune pe gânduri cu privire la cât de mult poţi cunoaşte omul de lângă tine şi reuşeşte să te menţină în suspans şi să parcurgi rapid paginile .Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.