Recenzii

Inexplicabilă logică a vieții mele de B. A. Sáenz

Cum pot oare descrie într-un singur cuvânt această carte?

Emoționantă!

.Acest roman privind maturizarea este o portretizare strălucitoare a dragostei și a familiei, punând accent pe ceea ce face o familie să fie cu adevărat familie.

Cuvintele pot să rănească oamenii. Și pot să vindece oamenii.

O familie unită prin dragoste, nu prin sânge

În timp ce mulți cred că sângele determină familia, autorul ne face să realizăm că familia este formată din cei pe care îi iubim și care ne iubesc, legați de sânge sau nu.
Cartea este povestea lui Salvador Silva, dar și a celei mai bune prietenă a lui Samantha; tatăl său, Vicente, prietenul lui, Fito și bunica iubitoare, Nana, mama lui Vicente. Nu există nici măcar un pic de sânge care să-l conecteze pe Salvador de niciunul dintre acești oameni și, totuși, ei sunt familia lui, legați mai strâns decât orice familie vreodată.

Salvador are o viață înconjurată de căldură și acceptare – o viață plină de familie, iubire, dar în ultimul an, viața sa previzibilă este pusă la pământ de știri sfâșietoare, iar Salvie se luptă prin schimbare.

Romanul lui Benjamin Alire Sáenz este dinamic, emoționant, înălțător și atât de frumos încât este aproape de neînțeles. Este precum o piesă de artă și mi-a făcut plăcere să o citesc. Mai mult, mi-a făcut plăcere să simt asta.

Să trăiești e o artă, nu o știință.

Mi-a plăcut extrem de mult asocierea făcută de scriitor- să privești oamenii din viața ta ca pe opere de artă. Cine e Picasso și cine un artist anonim?

O poveste despre iubire, pierdere și vindecare


Acest roman atinge cu grație temele auto-descoperirii de sine, dragostea, durerea și sensul vieții. Romanul este o poveste despre dragoste și pierdere. Există decese în această carte, dar nu există nicio dramă. Saenz scrie despre viață, în toată simplitatea și complexitatea ei, iar viața include moartea.

Acest roman este povestea lui Sal și este spus în întregime din perspectiva lui, dar este și povestea familiei sale. Nu cred că am citit vreodată o poveste de acest fel. Este o carte relativ mare, strălucitoare, îndrăzneață și da, frumoasă. Personajele sunt dinamice și atât de iubitoare – le-am simțit bucuria și durerea.
Simt că scrisul lui Sáenz este făcut pentru mine. Este prima carte citită de la acest autor, dar cu siguranță nu va fi și ultima!  

O realitate pentru care merită să luptăm

Proza lui este crudă și de impact, simplă și semnificativă.
„Logica inexplicabilă a vieții mele” este o ficțiune care ne arată realitatea pentru care ar trebui să luptăm.

Autorul explică ceva în care cred și eu: nimeni nu moare cu adevărat. Oamenii dragi care mor, trăiesc în inimile noastre, călăuzindu-ne și mângâindu-ne atunci când avem nevoie de ei. Și acesta este un mesaj puternic pentru cititorii adolescenți care, în mare parte, nu au suferit prea multe pierderi în viața lor tânără. Este, de asemenea, un adevăr pe care cei care au suferit pierderi trebuie să-l audă. Și Saenz își exprimă punctul de vedere în liniște, frumos și cu poezie evocatoare. Acesta este genul de scriere grozavă pe care cititorii adolescenți trebuie să o experimenteze. Narațiunea curge, personajele sunt adevărate și, în tot acest timp, există un curent de cântec subiacent. Saenz vorbește și despre dualitatea spiritului uman.

O poveste universală despre dragoste și speranță

Da, este un roman YA, dar toți trebuie să învățăm lecțiile pe care le predă Sáenz. Pare să strige prin toți porii iubește, iubește, iubește, iartă, mânie-te, urlă când ai inima frântă, dar la final ai credință și speranță.

Am iubit legătura de dragoste dintre Sal și tatăl său adoptiv. Acest tată pe care și l-ar dori orice copil în viața sa, un tată marginalizat de societate, dar atât de inteligent și de empatic cu privire la sănătatea emoțională și fizică a copiilor.

Când Sáenz scrie, te face să te simți ca și cum ai aparține și te face să îți dorești să trăiești într-o astfel de lume. Aceeași lume în care trăim, o vedem prin ochii lui și începem să credem că încă poate exista bine, că poate exista speranță pentru acești copii ce își descoperă drumul propriu în viață.

O carte excepțională care merită citită

“Inexplicabilă logică a vieții mele” este o carte excepțională, o forță a naturii literare, o experiență pe care o recomand cu tărie tuturor.

Cartea a apărut la Editura Trei și face parte din colecția Fiction Connection.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.