Recenzii

”Ultima petrecere”

de Clare Mackintosh

”Și-acum tot lacul tace-n adormire, 
Purtând pe unde a oglinzii strălucire...”
 (W. Wordsworth)

Ultima petrecere ! Cu peisaje superbe și legende pe măsură

Într-un loc superb, la limita dintre Anglia și Țara Galilor, cu un lac oglindind în el păduri și cer, cu un nume pe măsură, legendele și tradițiile sunt la ele acasă. Dar intervine și prezentul, aparentul progres și civilizația. Spre neplăcerea localnicilor, desigur ! Care nu privesc cu ochi buni intruziunea.

Ultima petrecere

O tradiție de Anul Nou se transformă pentru localnici și pentru locuitorii exclusivistului loc numit The Shore într-o tragedie. Un cadavru plutește pe lac. Urmează o anchetă, firesc ! Aceasta se dovedește a fi un bun prilej pentru a dezgropa povești vechi. Sau a descoperi adevăruri ascunse sub poleiala succesului.

Ancheta

Fost polițist, autoarea știe să poarte cititorul prin meandrele unei anchete dificile. În care, urmărind firul întâmplărilor, fiecare din cei implicați pare a fi ucigașul căutat. Faptul că evenimentele sunt prezentate din diferite perspective, dă o mai bună imagine de ansamblu asupra lor.

Anchetatorii

Fiind un teritoriu cu dublă jurisdicție, de anchetarea cazului se ocupă o echipă mixtă, engleză și galeză. Cei doi polițiști, Ffion Morgan (numele ei dând și titlul seriei de autor) și Leo Brady, vor captiva cititorul. Întâlnirea lor inițială, tachinările, sprijinul reciproc dau farmec poveștii.

Ultima petrecere a lui Rhys

Rhys Lloyd… O vedetă în cădere liberă. Un om cu accese de furie și cu un trecut întunecat. Urât, disprețuit de majoritatea celor de la The Shore, dar și de localnici. El își găsește moartea în locul pe care îl visa ca o reinventare, modernizare a meleagului natal. Dar și ca o excelentă sursă de profit.

Concluzie

Căutarea și descoperirea ucigașului (unul surprinzător) nu urmează doar firul unui roman polițist, ci acestuia i se adaugă elementele unui thriller psihologic. Completate cu descrieri de natură care te fac să îți dorești să fii acolo ! Adăugându-se, ca un plus, destule cuvinte în dialect galez, dar și legende sau tradiții locale. Plus surpriza din final ! Care pare a lăsa loc unei noi povești.

Despre ”Ultima petrecere”

Îmi plac romanele ca acesta, care țin cititorul prins în poveste ! Care te fac să dai pagină după pagină (nu puține) pentru a urmări acțiunea, evenimentele. Iar tenta locală mi-a făcut să îmi reamintesc cu plăcere de locurile pe care le-am vizitat în Țara Galilor… Sigur o să caut și o să citesc și celelalte volume ale seriei !

”Ultima petrecere” de Clare Mackintosh – un roman captivant, plin de suspans și povești de viață interesante ! Găsiți cartea, în traducerea excelentă a lui Liviu Szoke, pe site-ul Editurii Trei, aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.