Recenzii

”Tot albastrul cerului” de Mélissa Da Costa

Sau când albastrul nu e doar o culoare

”Tot albastrul cerului” – am ales această carte datorită titlului, care ”sună” atât de frumos ! Și apoi albastrul e culoarea mea preferată ! Și am ajuns astfel să citesc una dintre cele mai frumoase și emoționante cărți !

Călătorie spre sine însuși/însăși ! Sau seninul albastru al cerului și al sufletului…

”Cel mai mare călător este cel care a știut să facă măcar o călătorie în sine însuși.” (Confucius)

”Tot albastrul cerului” este un roman emoționant despre o călătorie nu doar spre locuri pitorești, atât de frumos descrise încât îți vine să pleci instant acolo, ci și spre cunoașterea de sine, spre tot ceea ce Émile și Joanne, cei doi tineri aventurieri, nu au vrut sau le-a fost teamă să recunoască despre ei înșiși.

Și mai e despre modul cum și cu cine alegi să îți petreci timpul scurt cât mai ai de trăit !

Povești de viață tulburătoare

”Tot albastrul cerului” este povestea a doi tineri, cu vieți atât de diferite, dar dureroase și tulburătoare fiecare în felul ei, ca un punct comun, a căror destine se intersectează, fiecare dovedindu-se a fi salvarea celuilalt. Trecutul celor doi ni se dezvăluie pe parcurs, în conexiune cu prezentul.

Călătoria lor dezvăluie cititorului nu doar peisaje superbe, ci și oameni deosebiți, sufletiști, iubitori ai locurilor natale, dar și a frumuseții, fie că e vorba despre locuri sau artă, pentru că ”Adevărata călătorie nu constă în a căuta peisaje noi, ci a le privi cu alți ochi.” (Proust).

Viața are drumul ei, dar alegerile ne aparțin

Mi-a plăcut acea pasiune a tatălui lui Joanne, dusă mai departe de ea, de a citi și a nota citate frumoase. Am regăsit câteva și pe parcursul poveștii, îmbogățind experiența călătoriei.

Iar partea despre problemele lui Émile, despre finalul preconizat de medici, poartă cititorul în hățișul întunecat al unei boli destul de cunoscute, dar care are, în același timp, atâtea mistere. Iar modul cum el alege să îi facă față poate fi de apreciat sau de contestat.

Îndemnul lui Joanne, printr-un alt citat, bineînțeles, este demn de luat în seamă:

”Momentul prezent are un avantaj asupra tuturor celorlalte – ne aparține.”

Sincer, am sperat pînă la sfârșit într-un miracol, voiam o finalitate frumoasă a întregii povești ! Și chiar a fost, chiar dacă nu ceea ce mă așteptam !

Această carte de la Editura Trei a constituit o plăcută surpriză literară pentru mine !📚❤ O găsiți aici !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.