Recenzii

”Romanovii /1613 – 1918” de Simon Sebag Montefiore

Dinastia Romanov, istoria unei familii și a unei țări

Istoricul britanic ne oferă în această carte, apărută la Editura Trei, o amplă și bine documentată biografie a dinastiei Romanov. Este vorba,desigur, despre cunoscuta familie dinastică, aflată la conducere peste trei secole. Implicit, cartea ne oferă pagini tumultoase și tulburătoare din istoria Rusiei. Aceasta a avut o influență puternică asupra vieții politice, sociale, geografice a continentului nostru și nu numai.

”Era anevoios să fii țar.” Dinastia Romanov și puterea

Povestea are ca punct de pornire și de final poveștile de viață a doi adolescenți fragili, inocenți, destinați a deveni conducători. Cartea capătă astfel o notă de circularitate, atât ca și compoziție, cât și ca destin al Romanovilor. Autorul analizează în profunzime modul cum personalitatea unui om se schimbă ajungând la conducere. Voită sau nu, schimbarea intervine sub efectul puterii absolute, al autocrației.

”A fi stăpân pe sine se cheamă suprema stăpânire.” spunea Seneca. Romanovii și stăpânirea de sine

Cât de mult au fost stăpâni pe sine cei din familia Romanov odată ajunși la putere ? Au fost deciziile luate de ei benefice statului ? Sau au avut mai mult o notă subiectivă ? Cartea ne oferă răspunsurile, urmărind poveștile de viață a celor 20 de țari ai cunoscutei dinastii Romanov. Unii puternici, inteligenți, hotărâți, dar și cruzi, rămași în istorie ca repere, alții afundându-se în negurile aceleași istorii sau rămânând ca exemple de ”așa nu” ! Unii ar fi făcut orice, mergând chiar și până la crimă, pentru a prelua puterea. Alții dimpotrivă, dorindu-și o viață de om simplu și încercând să scape de obligativitatea de a conduce. Și, desigur, deseori, a fost greu de acceptat faptul că a fi țar presupune a nu avea o viață privată sau dacă o ai, acestea se desfășoară în văzul tuturor.

O pagină de istorie

Povestea este captivantă, mai ales pentru cei cărora le plac cărțile cu subiect istoric, dar și pentru ceilalți cititori ! Acestora li se desfășoară în fața ochilor o istorie interesantă, tumultuoasă, nu doar a amintitei dinastii a Romanovilor, ci a întregii Europe !

O frescă a Rusiei țariste

Ne sunt prezentate hărți ale imperiului țarist, arborele genealogic al familiei, dar și lista de conducători din cadrul dinastiei Romanov. Vastele note de subsol (care pot constitui în sine un mic roman) aduc un plus de lămuriri textului. Sunt de interes și referirile la scriitori cunoscuți precum Pușkin, Dostoievski sau Tolstoi și conexiunile lor cu Romanovii. Avem, de asemenea, și o interesantă perspectivă rusească asupra invaziei napoleoniene. Sunt amintite și evenimente din istoria ultimelor secole, precum și reacțiile țarilor la acestea. Sunt prezentate și relațiile, nu cele mai cordiale de multe ori, ale Romanovilor cu familiile domnitoare europene. Pentru a înțelege contextul ultimelor evenimente, avem și o imagine a ”țarilor” de altă factură care au condus cu mână de fier Rusia.

Concluzie

Dinastia Romanovilor, a căror final dramatic, tragic chiar, este cunoscut de o lume întreagă, a suscitat atâta interes, atâtea scenarii de-a lungul timpului ! Aceștia, prin reprezentanții lor au contribuit la mărirea și decăderea marelui imperiu rus, rămânând o parte importantă, esențială chiar, a istoriei.

Găsiți cartea la Editura Trei aici !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.