Recenzii

O fereastră întunecată

Fecioară – Monstru – Martir

Cartea ”O fereastră întunecată” este primul volum al duologiei ”Regele pastor” scrisă de Rachel Gillig.

✍ Cartea asta este un fantasy frumos și întunecat. Acțiunea începe să se descopere lent, apoi are un ritm accelerat lăsând cititorul cu sufletul răvășit până la finalul apoteotic. Mi-a plăcut extraordinar de mult, deoarece vine cu o idee nouă, minunată. Magia este văzută aici ca un dar și un blestem, ceva care trebuie controlat sau distrus.

Dar să începem cu începutul … a fost odată ca niciodată

Regatul Blunder este un regat izolat, în care ceața te învăluie și te îmbolnăvește. Iar Spiritul Pădurii te cheamă la el. Pare un tărâm de basm, dar oare așa să fie?

Poveștile vechi și Cartea veche a arinilor îngemănați ne spun istoria ținutului și legenda Regelui Pastor. Acesta a creat cărțile Providenței pentru a-și apăra poporul.

”Regele Păstor făcuse șaptezeci și opt de cărți ale Providenței în ordine descrescătoare. Erau doisprezece Cai Negri, deținuți exclusiv de garda de elită a regelui – Destrieri. Unsprezece ouă aurite. Zece Profeți. Nouă Vulturi Albi. Opt Fecioare. Șapte potire. Şase fântâni. Cinci Porți de Fier. Patru coase. Trei oglinzi. Două Coșmaruri. Și cartea arinilor îngemănați.”👑📘

Personajele cărții ”O fereastră întunecată”

Elspeth, personajul central, este una dintre cele înzestrate cu magie, care i-a fost dăruită când a avut febră în copilărie. A avut norocul sau ghinionul să câștige în urma magiei un monstru în capul ei, unul care vorbește în ghicitori și rime, niciodată suficient de clar pentru a înțelege care îi este intenția.

Boala vine doar noaptea prin febră, iar dacă trăiești capeți magie. Magia face ca sângele să devină negru, semn că ești infectat. Oricine observă această schimbare trebuie anunțe Destrieri. Altfel tu și cei ce te ascund, devin trădători și trebuie să moară.

Dar fiecare magie vine cu un preț, iar prețul trebuie plătit mai devreme sau mai târziu.

Elspeth este fata căpitanului Destrierilor regelui. Când aceasta contactează boala, tatăl acesteia o trimite să trăiască în casa unchiului ei, la marginea pădurii. Nimeni nu știe că Elspeth este infectată,fata reușind timp de un deceniu să țină asta secret de rudele sale.

Elspeth este un personaj fascinant, care mi-a atras imediat atenția. Este independentă și puternică, mai ales având în vedere secretele pe care trebuie să le păstreze.🎉🩸

Apropierea de familia regală, precum și planurile de putere ale unchiului ei, o aduc pe fată în mijlocul dușmanilor. De aici se declanșează o serie de evenimente ce fac din cititorul incapabil să lase cartea din mână.

Binecuvântată cu abilitatea de a vedea cărțile puterii, Elspeth este atrasă într-un complot. Un plan de trădare împotriva regelui cu scopul de a aduna toate cărțile pentru a anula distrugerea regatului ei.

Ce se întâmplă oare atunci când ea este un monstru mai mare decât amenințarea cu care se confruntă?.

”Ochii mei stranii, erau speciali, frumoși – o fereastră întunecată spre sufletul de dincolo de ei. Dar când m-am uitat din nou în oglindă, m-am întrebat- al cui suflet? Al Coșmarului? Sau al meu?”👀

Am fost uimită de cât de tare mi-a plăcut cum au fost create majoritatea personajelor din carte. Am adorat în mod deosebit blândețea și ferocitatea tânărului Ravyn Yew. Un Destrier temut, care are propriile sale secrete, pe care trebuie să le păstreze pentru a-și salva familia. Dar când dragostea atinge inimile celor doi, orice plan este dat peste cap.

Construcția cărții ”O fereastră întunecată”

Romantismul din acesta primă parte a fost lăsat pe plan secund, dar am simțit iubirea lor. Încă procesez, dar ceea ce vreau să spun că această carte a fost bazată pe intrigă.

Se întâmplă atât de multe în carte și trebuie să asimilezi constant. Începi cu construcția regatului, politica acestuia,Pădurea, cursa de a strânge cărțile și magia ei ce evoluează. Acestea fiind spuse, intriga a fost fabuloasă. S-a simțit foarte diferit de ceea ce citesc în mod normal. Cartea are vibrații înfiorătoare fără a trece în groază și m-am bucurat de caracterul personajelor.

Rareori m-am simțit atât de absorbită de o poveste. M-am trezit complet introdusă în decorul ei de basm și atrasă de personajele bine conturate. 🏰💁‍♀️

Fata, Regele… și monstrul care a devenit.”

✍ Capacitatea autoarei de a amesteca suspansul cu o notă de ireal este magistrală. Ea creează o experiență care m-a fermecat de la început până la final.

A trecut mult timp de când nu am fost atât de profund afectată de o carte. Pot spune că finalul este apoteotic și aștept cu nerăbdare traducerea următorului volum.🚪✨

Deși cartea asta este un fantasy YA aș recomanda-o oricui. Nu pot să o compar cu o altă carte citită.

Dacă nu mă credeți, nu vă rămâne decât să puneți mâna pe ea și să o citiți!

Cartea ”O fereastră întunecată” este apărută la Editura Storia Books și o găsiți pe site-ul editurii, chiar aici.

Recomand 5 steluțe magnifice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.