Recenzii

Groapa marianelor

Editura Rao mi-a oferit un minunat mărțișor literar în 2023.

Este un mărțișor apărut în anul 2023, dar publicat și premiat în anul 2022.

Groapa marianelor este o carte scrisă de Jasmin Schreiber și este cartea sa de debut. Nu știu nimic despre scriitoare, dar faptul că este biolog, se resimte uneori în carte. Se resimte însă într-un mod bun, deoarece ea ne oferă multe informații despre viețuitoarele marine și despre groapa marianelor.

Cartea „Groapa marianelor” este un roman dulce amărui.

Un roman care tratează un subiect dureros: cum continui să trăiești când o persoană dragă moare și cum ieși din depresie de după această pierdere?

O carte despre moarte, pierdere, despre amândouă și despre dorul de viață.

Biologul Paula suferă de depresie cauzată de moartea accidentală subită a fratelui ei, Tim, în vârstă de zece ani.

Ceea ce mi-a plăcut enorm în carte sunt momentele în care Paula poartă discuții imaginare cu Tim, sau își amintește de întrebările acestuia.

Imaginează-ți adâncurile. Par întunecate, dar nu sunt așa. În adâncuri înoată milioane de vietăți ca niște lămpi micuțe, asemenea unor stele singuratice sau a unor galaxii luminescente…….. Stau uneori și mă gândesc la toate astea și la tine.

Cartea ne oferă momente dureroase, dar și unele amuzante.

În urma vizitelor la psiholog, Paula ia decizia să viziteze mormântul fratelui său noaptea. De aceea se hotărăște să sară gardul cimitirului noaptea și să se reculeagă la mormântul lui Tim.

Iar de aici încep problemele, sau mai bine spus începe calea spre vindecarea a Paulei.

În lupta ei împotriva depresiei, soarta o aduce împreună cu pensionarul morocănos Helmut, care se află într-o misiune proprie. Împreună pornesc apoi într-o călătorie nebună, care le deschide noi perspective asupra vieții, morții și unul altuia pentru amândoi.

Un drum absurd ce îi face pe cei doi străini, Paula și Helmut, să se cunoască și să se înțeleagă.

Avem voie să-i însoțim pe Paula și Helmut într-o călătorie care îi schimbă pe amândoi și după aceea călătorie, nimic nu mai este la fel.

Jasmin Schreiber

Autoarea romanului este biolog, și mi-a plăcut legăturile pe care le face în cartea aceasta cu Groapa marianelor. Autoarea portretizează cea mai profundă depresie cu Groapa Marianelor. Cel mai adânc punct al mării la 11 km (cum am aflat în roman!) este o metaforă minunat de dureroasă a acestei boli.

Depresia nu înseamnă neapărat că ești trist tot timpul. Este mai mult decât atât și mai puțin decât atât. Este o mică moarte. Tristețea și durerea se potolesc după un timp, dar nicio fericire nu le ia locul, doar golul.

Capitolele cărții pornesc de la 11000- cât are groapa marianelor și scade treptat pe parcursul călătoriei Paulei, arătând metaforic cum reușește aceasta să iasă din depresie.

Cea mai adâncă groapă din lume este o metaforă bine construită despre cea mai adâncă durere- pierderea unei persoane dragi.

Helmut, la rândul său, este un bătrânel cu o poveste viață impresionantă. Îndrăgostit întreaga sa viață de o singură femeie, el luptă pentru aceasta chiar și după moartea ei, deși întâmplările vieții i-au despărțit încă dinainte de moartea acesteia.

Între Helmut și Paula există o mare diferență de vârstă, dar asta nu îi împiedică să fie prieteni, să îți ofere sfaturi și să îți schimbe tabieturile, în funcție de nevoile celuilalt.

– Eu sunt convins că de acum vă veți descurca singură și că nu veți avea nevoie de cuvintele unui bătrân pentru a vă găsi calea corectă.”

Recomand romanul, este un exemplu despre trecerea peste provocările vieții, despre depășirea unei drame cumplite ce poate afecta viața unei persoane.

Cartea o găsiți pe site-ul Editurii Rao.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.