Indrăzneața evadare a familiei Wetzel din Germania de Est
Autor:Kristen Fulton
Ilustratii:Torben Kuhlmann
Editura:Corint Junior
Pagini:52
Vârstă:6+
Povestea familiilor Wetzel și Strelzyk care si-au riscat viața de dragul libertății și au evadat din Germania de Est într-un balon cu aer cald.
După cel de-al doilea Război Mondial, Germania a fost împărțită între puterile învingătoare, Aliații. Vestul să fie controlat de Marea Britanie, Statele Unite și Franța, în timp ce Estul de Uniunea Sovietică
Aproape 3 milioane de est-germani și-au părăsit casele ca să evite traiul sub ocupația sovietică. înainte să fie construit zidului. Granița internă a Germaniei a fost construită în 1945 ; Zidul Berlinului în 1961,ambele fiind ridicate în perioada cunoscută drept Razboiul Rece. Când a fost finalizat zidul, șaptesprezece milioane de oameni au rămas închiși în sptalele lui. Viață s-a schimbat brusc pentru est-germani, nu aveau voie sa părăsească țara. Multe familii au fost despărțite, iar est-germanii care lucrasera în Germania de Vest au ajuns șomeri.
Pentru o viață în siguranță, mai bună, cele două familii să caute o cale de evadare.
Poza dintr-un ziar vest-german a reprezentat sursă de inspiratie pentru planul de evadare al famililor Wetzel și Strelzyk. Era Festivalul International al Baloanelor. Ei și-au folosit cunoștințele de fizică și de matematică pentru a construi un balon functional
Credeți că au reușit din prima?
Familiile Wetzel și Strelzyk au construit trei baloane cu aer cald, iar al treilea a fost cel care i-a purtat spre libertate.
Primul balon datorită pânzei se forma condens și pânza s-a prăbușit peste arzător, cu al doilea au avut probleme cu arzătorul și faptul ca a fost părăsit și găsit de germani a pus o presiune și mai mare asupra lor și au încercat și al treilea balon.
Au reușit construirea celui de-al treilea balon în mai puțin de șase săptămâni.
n noaptea de 16 septembrie 1979 si-au dus la îndeplinire planurile îndrăznețe de evadare și au reușit să treacă zidul. A durat mai putin de jumătate de oră ca balonul să se deplaseze în jur de 24 de kilometri, kilometri ce le-au schimbat viața. Wetzel a devenit pilot de avioane mici și instructor de zbor și de multe ori s-a întors în Germania de Est pentru a-i ajuta și pe alții să evadeze.
În apropiere de orașul Naila, în Bavaria, este un copac care are pe el un indicator cu un balon-marchează desișul în care a aterizat balonul.
Pe 12 iunie 1987, președintele Statelor Unite,Ronald Reagan, a lansat un faimos îndemn către liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov:”
Dărâmați acest zid!” Rusia, Statele Unite și multe alte state s-au întâlnit la un summit de pace, formând o alianță.
Pe 9 noiembrie 1989, zidul de graniță intern al Germaniei și Zidul Berlinului au fost dărâmate, iar Germania a devenit din nou o singură țară.
Balonul a fost folosit în filmului The Night Crossing.
S-au axat pe nailon-un material rezistent, ușor, cu o temperatură de topire mare, precum și cearceafuri sau perdelele duș. Nacela avea mai puțin de 1.5 metri pe 1.5 metri și în ea au încăput cei 8 membri, ridicandu-se la o altitudine de peste 1800 metri.
Baza era sudata din resturi de oțel, cu bare de oțel în colțuri, pentru a prinde balonul și cu frânghie de rufe legată pe post de parapete.
O altă carte ilustrată și scrisă de Torben este “Călătoria fantastică a unui șoricel pe Lună “
Damian, 6 ani și 5 luni, vă povestește cartea
Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii Corint, de aici: