de T. M. Logan
29 de secunde… Se pare că ele pot face diferența între a fi liber, scăpat de problemele care te măcinau și a fi acuzat de dispariția sau chiar moartea unui om.
Cât de rău poate să fie…
“Se simțea ca o înotătoare care lăsase valul să o ducă atât de departe, încât nu mai putea să atingă pământul. Înotând printr-o apă rece, luptându-se cu panica și încercând să își țină capul la suprafață. Dar cât timp putea să facă asta ?”
Așa se simțea Sarah, o tânără cu o promițătoare carieră universitară, pentru care muncise din greu, dar, în același timp, și o mămică cu doi copii mici, părinte singur, având ca sprijin doar pe tatăl ei și pe cea mai bună prietenă, Laura.
O prezentare a subiectului… în mai mult de 29 de secunde
Autorul cărții, T. M. Logan, un scriitor britanic mai puțin cunoscut, fost jurnalist, ne prezintă în acest thriller alert, care vă va ține cu sufletul la gură, dar vă va și revolta în același timp, o temă des întâlnită – hărțuirea la locul de muncă, cu toată gama de sentimente și fapte ce decurg de aici.
… și a personajelor
Șeful lui Sarah, Alan Lovelock, pare a fi, prin dualitatea lui, o nouă întruchipare a personajului central al nuvelei lui Robert Louis Stevenson “The strange case of Dr Jekyll and Mr Hyde”. Se pare că poți să faci acțiuni caritabile, să publici cărți, să fii un bun profesor, dar, în același timp, să fii un hărțuitor, un libidinos (nu mă feresc de cuvinte). Acesta e destul de inteligent încât să își acopere urmele, făcând ca femeile (da, erau mai multe) să pară, din victime reale, în vinovate.
Tânăra se simte prinsă ca într-o menghină, ca într-o plasă de păianjen, fără scăpare, atunci când Lovelock își pune în cap că o vrea. Este crud, aproape malefic modul în care încearcă acesta să își atingă scopurile.
Nimic nu e simplu…
O faptă bună, salvarea unei fetițe, îi aduce lui Sarah o ofertă la care nici nu s-ar fi gândit, dându-i șansa de a scăpa de această problemă. Simplu, nu ? Dar niciodată nimic nu este simplu, doar pare !
“Bineînțeles că avea un nume pentru el.Toată lumea are un nume de dat, nu-i așa ?”
Conexiuni…
În opera cea mai cunoscută a lui Christopher Marlowe “Tragica istorie a doctorului Faust”, pe care Sarah o preda studenților ei, cunoscutul doctor făcea un pact cu diavolul, acesta din urmă dându-i în schimbul sufletului, 24 de ani minunați. Sarah ajunge să facă și ea un pact. Nu cu diavolul, ci cu un personaj misterios, dur, crud chiar, care se simte dator față de ea. Îi cere doar un nume și îi impune trei reguli esențiale, care trebuie neapărat respectate, altfel înțelegerea cade.
Frământări…
După ciudata întâlnire, Sarah se simte cuprinsă de îndoială, ar vrea și nu ar vrea să renunțe. Ea se simte ca și cum ar fi pe marginea unei prăpastii, uitându-se în jos, într-un ciudat vertij…
“De fapt, vertijul nu este teama de înălțime.Vertijul este teama că, atunci când stai pe margine, nu vei putea rezista dorinței de a sări.”
Oare va avea curajul de a “sări” ? Va scăpa din toată această încrengătură de situații dificile ?
Doar cele 29 de secunde la care face referire titlul mai par să facă legătura între Sarah și misteriosul personaj. Mai e și cu ancheta privind ciudata dispariție a profesorului.
Lucrurile se înlănțuie rapid, ciudat. Nimic nu e ceea ce pare a fi, suspansul e la el acasă. Finalul ne dezvăluie lucruri pe care poate ni le-am dorit, dar nu le-am mai crezut posibile.
Concluzie…
Un thriller alert, plin de suspans și neprevăzut ! Apărut la editura Rao, romanul este o alegere potrivită când vreți să citiți o carte de acest gen. Romanul îl găsiți aici .