Autor: Florentina Pandelea
Nr. pagini: 447
An apariție: 2020
Editură: Petale scrise
Disponibilă: aici!
Synopsis
La începutul noului an școlar, Sophie nu se așteaptă la mari schimbări. Obișnuită cu viața ei liniștită, nu știe cum să reacționeze când băiatul de care a fost cândva îndrăgostită reapare în calea ei sub imaginea profesorului tânăr și atrăgător. Alături îi este și seducătorul anonim care o amețește cu atenția lui, atrăgând-o într-o poveste parcă ruptă din filme. Dar, când trecutul îi explodează în față, copila dulce și inocentă trebuie să ia decizii de adult… Va alege varianta ușoară sau pe cea corectă?
Recenzie
Cu această carte am descoperit un autor cu un suflet inocent, un suflet ce crede încă în puritatea sufletului uman, dincolo de obstacolele vieţii.
Cartea este un YA romance unde o avem în prim plan pe Sophie, o adolescentă în ultimul an de liceu. Sophie este o adolescentă tipică, amintindu-mi de visele de adolescență și de iubirile efemere trăite în aceea perioadă, în care fiecare băiat drăguț pare o posibilă poveste de iubire.
Poveste de început a cărţii ne oferă mirajul adolescenţei, în care iubirile sunt furtunoase, vin repede , dar la fel de repede se pot stinge.
Scriitoarea reuşeşte minunat să ne introducă în spiritul liceului şi m-a făcut să-mi amintesc cu drag de momentele de nebunie din liceu. Da, ca orice adolescenţi preferă să petreacă, să se simtă bine, să îşi trăiască viaţa.
Dar atunci când iubirea ta din adolescenţă revine sub forma profesorului tău de matematică, imediat ce ai început o frumoasă poveste de iubire cu cel mai drăguţ băiat din clasă lucrurile par să se complice.
Sunt pierdută în ochii lui şi oricât ar încerca mintea mea să mă trezească, nu are atâta putere asupra mea ca privirea lui. Sentimente de mult uitate năvălesc în sufletul meu şi vor să pună stăpânire pe mine, dar amintirea zâmbetului lui Robb îmi apare pe neaşteptate în minte şi mă trezeşte la realitate. Nu îl pot lăsa să se apropie de mine.
Dar Florentina Pandelea, scriitoarea, nu lasă lucrurile aşa simple.
Par simple până acum, nu?
Ei bine, Sophie descoperă cu frică şi groază un trandafir roşu şi un bilet negru pe perna sa de la cămin. Un bilet lăsat în camera încuiată, în timp ce fata îşi face duş…dar mesajul biletului nu este îngrozitor, ci doar tulburător.
“Bun venit în noul an şcolar! Am aşteptat destul acest moment şi cred că a venit timpul să descoperi iubirea. E rândul tău să fii sedusă, iubito” . Cu dragoste, al tău P!”
Ce poate fi mai frumos decât viaţa de liceu alături de prieteni, iubiri trecute şi prezente, mesaje secrete. Dar ce va descoperi Sophie alături de seducătorul anonim- iubirea sau durerea?
Mi-a plăcut faptul că scriitoarea ne dezvăluie treptat viaţa veselei Sophie. Oare chiar este un copil fără griji?
Sophie este un copil crescut de mamă cu posibilităţi financiare modeste faţă de colegii săi de clasă, dar relaţia mamă fiică a fost ca un balsam pentru sufletul meu, iubind această legătură.
Mama pare o prietenă dragă, ce ascultă problemele, oferă sfaturi, dar nu impune, lăsând copilului posibilitatea de a-şi lua propriile decizii. În viaţă cred că e mai important să le oferi copiilor aripi cu care să zboare spre înaltul cerului, de aceea prietenia mamă fiică din această carte mi se pare perfectă. Mama este punctul de sprijin al fetei, este ca o barcă în mijlocul oceanului pentru un naufragiat. Alături de mamă Sophie îşi regăseşte liniştea, puterea şi forţa de a merge mai departe.
Numai că viața ei se va schimba radical odată cu apariţia în peisaj a tatălui – Hugh, un mare magnat și a lui Hunter, mâna dreaptă a acestuia în prezența căruia fata simte o atracție irezistibilă.
Numai că Hunter este un vânător, iar fetele precum Sophie par doar nişte copile într-o lume a banilor şi intereselor meschine.
Soarta este crudă şi într-o lume nouă şi neînţeleasă, Sophie pierde şi sprijinul mamei, îşi pierde parcă busola vieţii odată cu moartea acesteia. Adolescenta este aruncată în tumultul vieţii şi trebuie să se regăsească pe ea, iubirea şi puterea de a continua nu neapărat pentru altcineva, ci pentru ea. Pentru că viaţa ne-o trăim doar pentru noi.
Cartea mi-a oferit o lectură minunată, iar faptul că scriitoarea ajunge să o maturizeze pe Sophie prin loviturile aplicate de viaţă fetei, m-a făcut să realizez că viaţa ne maturizează fie mai devreme fie mai târziu.
Deşi a pornit ca o poveste de iubire adolescentină, pe parcursul lecturii scriitoarea ne face să descoperim că viaţa poate fi imprevizibilă, oferindu-ne în acelaşi timp şi clipe de exaltare, dar şi clipe de durere cruntă.
“Teoria inocenţei” este cartea ce oferă cititorului trăiri atât de intense aducându-l de la extraz la agonie, de la bucurie la durere cruntă. Inocenţa Sophiei se destramă sub loviturile vieţii, dar nu dispare. Sufletul ei ştie ce este mai bine pentru ea, care îi sunt principiile şi peste ce poate trece în lupta ei de a descoperii care îi sunt prietenii adevăraţi şi iubirea aceea profundă pe care o descoperi doar o dată în viaţă.
Recomand cartea, în special iubitorilor de YA romance și adolescenților care pot să o perceapă mult mai bine decât mine, ce am trecut-o prin filtrul unui adult și al unei mame.
Mulţumesc Editura Petale scrise pentru aceste file de poveste absolut încântătoare şi pentru descoperirea unei noi scriitoare românce cu un talent autentic în făurire poveştilor de iubire.
Mulțumesc din suflet pentru cuvintele tale frumoase. Am retrăit încă o dată povestea Sophie pe parcursul citirii recenziei!
Mă bucur că am descoperit povestea Sophiei, dar mai ales că am descoperit o autoare contemporană cu care să rezonez, să mă facă să intru cu inima în poveste. Mulţumesc!