Titlul original: The Woman Upstairs
Autor: Claire Messud
Nr. pagini: 304
An apariție: 2019
Editura : Rao
Disponibilă: chiar aici !
Synopsis
Explorând toate sertarele psihicului uman și toate viorile sufletului, Claire Messud aleargă pe hârtie cu o viteză amețitoare, amintindu-ți că, pentru fiecare dintre noi, se poate ivi în orice moment un alter ego nemanifestat, gata să explodeze cu o forță lăuntrică efervescentă și plină de haz.
Personajul principal, Nora Eldridge — a cărei viață se desfășoară liniștit la Boston ca profesoară a unei școli din oras traversează o serie de evenimente neprevăzute, alături de noul ei amic Reza și de părinții acestuia. Prietenia cu ei scoate la iveală deopotrivă: dorința-i înăbușită pentru a realiza arta și tendințele sexuale nerecunoscute, stofa artistului dezinhibat și profund nemulțumit pe care memoria ei i-a ascuns, toate credințele nemanifestate și atașamentul gol de semnificație pentru familie, colegi și prieteni, iluziile pierdute și gesturile de trădare pe care le-a cunoscut sau le-a dăruit.
Dincolo de toate acestea, în rândurile parcurse de cititor, dorințele sunt prescurtate și evenimentele par să-și afle cursul lor firesc.
Recenzie
Cartea “Femeia de la etaj”, mi-a oferit prilejul unei noi reîntâlniri cu scriitoarea Claire Messud. Prima carte citită de la această autoare este “Prietenie dispărută “, carte a cărei recenzie o găsiți aici, pe site.
Claire Messud este o scriitoare ce reușește să răscolească psihicul unui cititor, reușește să îl pună pe gânduri despre viață și etapele sale.
Nora Eldridge, personajul principal, este o femeie de vărstă mijlocie, profesoară la o școală din Boston, aparent mulțumită de viața sa. Colegii de muncă o apreciază, are prietene ce o ascultă și cu care iese din când în când în oraș, și-a îngrijit mama bolnavă și acum are grijă de tatăl său. Duce o viață normală, o viață nu foarte diferită de a oricăruia dintre noi.
Dar oare este mulțumită, fericită de viața sa?
Cât de furioasă sunt? Nu vrei să știi. Nimeni nu vrea să știe asta.
Cartea debutează cu această frază și deja scriitoarea captează atenția cititorului folosind și un umor sec pe alocuri, pentru a ne introduce în viața Norei.
Femeia de la etaj este genul de femeie care aparent este fericită și împlinită, poate chiar femeia de lângă tine. Este femeia care este singură, nu are familie proprie și copii, dar nu pare să o deranjeze acest lucru.
Femeia de la etaj este acea femeie de vârstă mijlocie independentă și aparent mulțumită de felul în care își trăiește viața.
Dar aparențele sunt înșelătoare uneori, nu?
Femeia de la etaj este cea care în sinea sa este nemulțumită, neîmplinită sufletește, simte că trăiește pentru alții și simte cum viața trece pe lângă ea fără a-i potoli foamea de cunoaștere și apreciere.
Femeia de la etaj este Nora Eldridge, a cărei viață se va schimba odată cu apariția în clasa sa a micuțului Reza. Micuțul Reza provine dintr-o familie multiculturală, cu o mamă italiancă și un tată musulman ce locuiesc în Franța. El ajunge în SUA atunci când propriul tată primește o slujbă de profesor la Harvard pe parcursul unui an școlar.
Întâlnirea Norei cu Reza este una normală între un profesor și elevul său, dar Nora ajunge să îl îndrăgească instant pe acesta observând diferențele culturale și lingvistice dintre el și colegii săi.
Prin intermediul lui Reza, Nora o va cunoaște pe Sirena, mama lui Reza, o artistă efervescentă și delicată în acelaș timp, ce va ajunge să o fascineze pe Nora. La propunerea Sirenei, ele închiriază un spațiu comun pentru a putea să creeze artă.
Odată începută această nouă etapă a vieții sale, Nora descoperă că i-a lipsit visul ei de a deveni artistă, că a pierdut în vâltoarea vieții ocazia de a fi una. Dar acest lucru se poate schimba acum, odată cu apariția Sirenei în viața sa.
Sirena este o artistă ce regândește conceptul din “Țara minunilor”, acesta surprinzând viața și visele celor ce îndrăznesc să pășească în acest tărâm.
Pe parcursul cărții, Nora ajunge să îi cunoască pe toți membrii familiei Shahid, inclusiv pe Skadar- tatăl lui Reza.
Nora dezvoltă aparent o obsesie pentru Sirena, uneori ai impresia că această iubire o va consuma, dar descoperă un prieten în Skadar, oadată cu plimbările acestora spre casă.Ea ajunge să se agațe de familia Shahid, iubind timpul petrecut cu fiecare personaj în parte, dar simțind că este în plus atunci când familia se reunește.
Scriitoarea crează personaje simple, cu vieți normale, dar care prin acțiunile lor ne oferă adevărate lecții de viață. Nora poate fi vecina, prietena sau poate chiar eu sau tu. De ce nu?
Fiecare om are îndoieli în ce privește viața sa, iar aceste îndoieli uneori ajung să ne controleze propriile decizii în viață.
Oare sunt destul de bună în ceea ce fac? Oare am să reușesc să impresionez? Sunt specială sau normală, poate chiar mediocră?
Viața este ciudată. Trebuie să găsești o cale de a continua, să continui să râzi, chiar după ce îți dai seama că niciunul dintre visurile tale nu se vor împlini. Când îți dai seama de asta, mai ai încă atât de multă viață de trăit.
Claire Messud reușește cu măiestrie să creeze un roman pshihologic, la care îți va rămâne mult timp gândul.
Contează atât de mult reușitele vieții și recunoașterea, sau este mai mult decât suficientă o viață trăită frumos?
Dacă v-a plăcut recenzia, nu uitați să vă abonați și nu ezitați să intrați pe site-ul editurii Rao pentru a plasa o comandă sau pentru a vedea ce alte cărți frumoase mai găsiți acolo.
Puteți intra pe site-ul de la Editura Rao dând click chiar aici https://www.raobooks.com/