Recenzii

Dansul Răului

Autor: Michel Benoit

Nr. pagini: 320

An apariție: 2018

Editură: Rao

Disponibilă: Aici!

 

Synopsis

Trei călugări care studiază la Roma originile creştinismului află despre un vechi manuscris al Coranului care ar zdruncina din temelii ceea ce se știe despre apariția islamului.

Când Georges, unul dintre ei, dispare în deșertul sirian, Nil porneşte pe urmele lui și ale manuscrisului.
Numai că, din motive cu totul diferite, un înalt prelat de la Vatican și jihadiștii din Statul Islamic vor cu orice preț să ajungă înaintea lui la manuscris, astfel că Nil trebuie să lupte nu doar pentru protejarea manuscrisului, ci și pentru propria viață și pentru salvarea frumoasei surori a lui Georges, marcată de un trecut tenebros.

Recenzie

Sunt o persoană cu prejudecăţi se pare. De ce? Ei bine, pentru că eu credeam că aceste cărţi editate în format “de buzunar” sunt uşurele, lejere şi nu cer foarte multă concentrare. Acestă carte însă m-a făcut să descopăr că nu e așa, fiind o carte extrem de bună, ce pune sub semnul întrebării ceea ce ştim de când lumea.

Cartea este scrisă în două părţi şi are două planuri diferite.

Primul plan ni-l arată pe profesorul Erwin într-o moschee din Sana’n – urme preistorice ale originii Coranului. El împreună cu asistentul său descoperă 12 palimpsete străvechi.

Descoperirea aceasta este colosală pentru ce înseamnă creştinism, deoarece pune sub îndoială faptul că sfântul Coran ar fi fost transmis direct din cer în arabică lui Mohamed, ci Selui se regăsesc în aceste 12 manuscrise străvechi scrise în limba aramaică, limba iudeo- creştinilor, poporul ce a dus la formarea creştinismului de azi.

Această descoperire duce la dinamitarea efectivă a Coranului. Dar oare profesorul va reuşi să spună lumii adevărul despre această descoperire? Va putea demonstra ceea ce susţine?

Se presupune că textul Coranului a fost transmis din cer în arabă, nu în aramică. Pentru musulmani fiecare dintre cuvintele lui, fiecare frază este o reprezentaţie divină, sfântă, de neatins. Nimic nu poate nici să-l modifice, nici să-l prescurteze cum este cazul aici. Pentru mine este clar – pergamentul a fost scris înainte de Coran. Iată dovada materială că textul Coranului nu i-a fost dictată direct Profetului.

Planul respectiv ne oferă începutul intrigii acestui roman – este oare Coranul venit direct din cer cu învăţămintele sale violente sau este creat de oameni?

În planul secund al cărţii, scriitorul ne aduce în față trei călugări veniţi la Roma pentru a-şi scrie teza de masterat. Cei trei sunt foarte diferiţi – un călugăr american, Anselm, agreat de toată lumea, Nil, călugărul francez ce se simte neînţeles, şi sirianul Georges Jarweh. Ei devin prieteni, purtând multe discuţii uneori contradictorii despre apariţia şi originile religiilor lumii.

Când Georges este chemat în grabă în Siria de preotul Dall’Oglio, iar apoi dispare fără urmă, prietenul său Nil este trimis să o ajute pe Sara, sora lui Georges, să descopere ce s-a întâmplat cu acesta.

Cartea continuă cu intrigi, căutări în deşertul sirian, spioni şi contraspioni, iar când un mare prelat de la Vatican se implică în această căutare, nu pentru descoperirea unui biet călugăr, ci pentru ce poartă acesta cu el, lucrurile se complică foarte mult. Islamiştii sunt un popor ce cred cu tărie în versetele Coranului, prin urmare vor lupta cu toate armele lor contra acelora ce le pun la îndoială însăşi credinţa sfântă.

Religiile se sprijină pe dogme. Adevărul istoric le sperie.

Pornind de la această idee, scriitorul Michel Benoit creează o carte intrigantă, ce te ţine cu sufletul la gură până la ultima filă a sa.

Credeţi că scriitorul a oferit un deznodământ privind originea Coranului?

Vă las pe voi să descoperiţi asta.

Ce pot spune cu certitudine este faptul că scriitorul reuşeşte să sublinieze că în fiecare religie există Rău, fie un rău văzut direct ca un îndemn, fie ascuns cu grijă, dar care reuşeşte să creeze tot un rău colosal.

Răul nu este respingător, el ispiteşte, tentează, atrage, le hipnotizează raţiunea şi simţurile, îi face să dorească puterea. Astfel, în ochii lor, el se normalizează şi devine regulă, Legea.

Cartea nu este o lectură uşoară şi cumva reuşeşte să te pună pe gânduri cu privire la cât adevăr este în religii şi cât este fabricaţia omului ce doreşte să domine prin aceste crezuri sădite în mintea umană.

Doctor în teologie și biologie, Michel Benoit are o biografie interesantă. A fost călugăr benedictin timp de 22 de ani, până când a decis să părăsească abația Saint-Benoit din cauza unor conflicte ideologice. A preluat însă numele acesteia ca pseudonim literar. În multe dintre scrierile lui Michel Benoit apar ecouri ale vieții sale monastice.

„Dansul răului” este așadar un thriller interesant ce pune sub semnul întrebării originia religiei. Mulţumesc editurii Rao pentru această carte interesantă şi plină de intrigă captivantă!

Dansul Răului


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.