DIVERSE

Idei şi provocări pentru anul 2020

Noul an se aşterne în faţa noastră ca un volum nescris de 366 de pagini goale.

Este un an minunat, care ne oferă generos încă de la început 1 zi în plus faţă de anii trecuţi.Dar vom ştii să  trăim frumos şi să ne bucurăm de ele?
Pornind de la această idee m-am gândit că aş dori să îmi fac un plan, să îmi propun ţeluri realizabile într-un an încă de la început.

Aşa am ajuns la gândirea unei liste de idei şi provocări literare şi nonliterare.

Şi cum anul este sub semnul cifrei 20, mi-am ales 10 de provocări nonliterare, precum şi 10 provocări literare.

Dar să nu o mai lungesc mult şi să vă vorbesc despre provocările mele literare. Doar sunteţi pe un blog cu şi despre cărţi, nu?

Provocări literare

Lista mea de provocări literare s-ar putea să surprindă, dar cred că este ideală pentru mine. Fiecare dintre noi suntem unici în felul nostru, prin urmare lista trebuie să ne reprezinte pe noi înşine, chiar dacă ideea am preluat-o de la altcineva.

Poate lista mea va inspira pe cineva, dar aş dori ca fiecare să o adapteze după propriul gust.

Literatura şi cititul în mod special este hobbyul meu preferat. Aşa mă relaxez când sunt stresată, şi mă regăsesc în unele personaje de carte sau situaţii descrise în cărţi.

Citind mult şi nu neapărat cărţi calitative, am observat că în timp am devenit selectivă, am devenit pretenţioasă cu propriile lecturi şi puţine cărţi ajung în topul preferinţelor mele.

De aceea am hotărât să îmi diversific gama de lecturi, de aici şi provocările mele.

Lista provocărilor literare

  • Citeşte o carte clasică lunar

Nu cred  că surprinde pe cineva acest prim punct din lista mea, dar eu recunosc că am început acest punct pentru că îmi este dor să citesc literatură de calitate. Iar clasicii îmi pot oferi astfel de lecturi, şi sunt multe cărţi clasice minunate pe care nu le-am descoperit încă, sau pe care efectiv îmi doresc să le recitesc.

  • Citeşte un autor necunoscut, o dată la 2 luni

De ce acest punct pe listă? Ei bine, pentru că îmi doresc să descopăr scriitori buni, fie că sunt contemporani sau nu. La o întrebare mai amănunţită, cu privire la scriitori preferaţi şi scriitori cunoscuţi, am realizat că am destule lacune, iar un scriitor bun descoperit de mine în ultimi ani este Eric Emmanuel Schmitt, descoperit în 2018.

Dar câţi alţi am ratat oare, doar pentru că nu le-am acordat niciodată o şansă măcar? De aici a apărut punctul acesta pe lista mea.

  • Citeşte o poezie pe săptămână

Vi se pare că citim suficientă poezie? Eu cred că nu. Cumva sufletele noastre au uitat să se mai bucure de muzicalitatea unor versuri bine scrise. De ce?

Lipsa de timp nu putem să o invocăm absolut deloc!

  • Citeşte o carte de dezvoltare personală  trimestrial

Nu sunt o cititoare de astfel de cărţi, dar dacă greşesc refuzând să încerc măcar?

  • Citeşte ceea ce preferi, ce te atrage, nu ceea ce este mediatizat excesiv

Poate deranjez acum, dar am observat că multe din cărţile mediatizate excesiv nu sunt pe gustul meu. Fie că sunt mediatizate de editurile ce doresc să vândă un produs, fie de persoane ce au alte gusturi şi chiar vârste decât mine şi nu ni se potrivesc gusturile. Cred că fiecare cititor percepe în stilul său unic o carte, iar instinctul este cel care mi-a oferit nu o singură dată lecturi minunate.

  • Citeşte poveşti sau cărţi pentru copii

Avem nevoia să credem în poveşti şi în minuni la orice vârstă. Chiar cred că noi, cei care am trecut de copilărie, avem nevoie de această magie, de aceste cărţi ce ne fac pentru o clipă din nou copii. Literatura pentru copii din România este bine dezvoltată, deci nu ne putem plânge că nu avem ce citi.

  • Citeşte biografii

Cartea din 2019 ajunsă numărul unu în topul meu preferat este o carte biografică, de aceea îmi doresc să citesc mai multe astfel de cărţi.

  • Citeşte cărţi tip travell

Iubesc călătoriile. Cine nu le iubeşte?

Dar am observat că un călător informat nu pierde timp căutând obiective turistice pe internet, dacă în prealabil a citit despre zona unde va călători şi a văzut cu ochii lui la ce să se aştepte. Plus că sunt zone din lume în care poate nu vei ajunge niciodată, prin urmare o călătorie literară îţi poate oferi o imagine de ansamblu.

  • Citeşte cărţi istorice

Eu am ales acest punct pentru că sunt fascinată de dinastiile trecutului, dinastii ce au condus lumea şi au hotărât soarta oamenilor la un moment dat. Dar nu numai despre dinastii, ci şi despre dictaturi, fascism şi alte cărţi ce prezintă istoria la un moment dat- inclusiv despre războaiele lumii.

  • Citeşte cărţi ce te scot din zona ta de confort

Surprinzător cred că acesta este cea mai grea provocare literară pentru mine.

De ce?

Ei bine, pentru că evit cărţile SF, horror şi mai ales Stephen King şi mă provoc ca în acest an să citesc măcar o carte de-a lui S. King şi una SF.

Dacă voi reuşi? Habar nu am, dar asta mi-am propus!

Provocări nonliterare

Cele zece provocări nonliterare sunt adresate mie personal, deoarece vreau să devin o persoană mult mai organizată, mai adaptată la cerinţele societăţii actuale.

Nu am să explic aceste alegeri, doar le voi enumera, pentru că ţin strict de mine şi alegerile mele pentru îmbunătăţirea vieţii mele.

  • Să mă trezesc la aceeaşi oră zilnic
  • Să aprofundez limba engleză
  • Să fac sport sau să merg pe jos mai mult
  • Să îmi creez o cutie a amintirilor frumoase, iar în momentele dificile să le recitesc
  • Să sortez şi să donez – haine, cărţi, lucruri pe care nu le mai folosesc
  • Să încerc  un look nou, o nouă culoare vestimentară, etc
  • Să vizitez un loc nou, fie în ţară, fie în afară
  • Să încerc să ajut mai mult oamenii care îmi solicită ajutorul
  • Să învăţ să fac ceva nou, creativ poate
  • Să ies din zona mea de confort şi să încerc să vorbesc în public, sau să mă filmez pentru un  canal de youtube

Acestea ar fi ideile şi provocările pe care mi le-am propus pe anul 2020.

Câte voi reuşi să duc la îndeplinire?

Ei bine, asta nu ştiu acum, dar mi-aş dori din suflet să le realizez pe toate.

Tu ce idei şi provocări ai pentrui acest an?

Anul Nou e o carte deschisă cu reţete ale succesului sau eşecului.

Alege ce ţi se potriveşte şi porneste la drum cu încredere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.