Recenzii

mai puternic, mai iute, mai frumos

Titlu: Mai puternic, mai iute, mai frumos

Autor: Arwen Elys Dayton

Nr. pagini: 336

An apariție: 2019

Editură: RAO

Disponibilă:Aici!

Synopsis

Un roman frapant, care il poarta pe cititor intr-o calatorie captivanta, deopotriva feerica si terifianta, prin trecutul, prezentul si un posibil viitor al umanitatii. Omenirea exploreaza diferite metode de a atinge forma fizica desavarsita si puterea absoluta, aceasta misiune ajungand sa o mistuie pana la autodistrugere. Este un roman despre noi si despre ce va veni dupa noi, despre vanarea perfectiunii, autoarea reusind sa ne prezinte nu numai partea inaltatoare, nobila si fermecatoare a acestui demers, ci si fata nimicitoare si hidoasa a acestei aspiratii.

Recenzie

Când am primit această carte m-a frapat titlul şi privind mai atent coperta chiar am devenit foarte curioasă. Nu sunt o cititoare SF, am mai citit cărţi din acest gen, dar nu pot spune că este genul meu preferat, însă cartea aceasta a reuşit să mă cucerească.

Cartea este împărţită în şase părţi, fiecare parte prezentându-ne şase poveşti de viaţă ce ajung să se întrepătrundă şi să ne ofere ideea principală- umanitatea.

Aceste șase povestiri legate  abordează problema eticii în modificarea științifică și medicală a omului.

Romanul explorează cât de departe putem ajunge pentru a ne reface în specimenul uman perfect și ce înseamnă să fii  uman. Axat în lumea noastră, care se întinde pe viitorul apropiat- prima poveste introducându-ne în lumea transplantului de organe, fenomen deja întâlnit în întreaga lume-  mai puternic, mai rapid și mai frumos este un roman alcătuit din șase povești interconectate care se întreabă cât de departe vom ajunge pentru a deveni specimenele umane perfecte și cât de greu va împinge aceasta definiția „umanului”.

Aceast roman extraordinar explorează posibilitățile uimitoare de manipulare genetică și de prelungire a vieții, precum și momentele etice care vor apărea odată cu aceste progrese.

Rezultatele variază de la ceresc la monstruos.

Acest roman seamănă mai mult cu o serie de istorisiri conectate stabilite în aceeași lume de poveste. Uneori, o poveste face referire la evenimente sau personaje dintr-o altă poveste, dar personajele principale sunt întotdeauna diferite.

Fiecare abordează problema într-un mod ușor diferit.

Într-o poveste se întreabă, ar trebui oamenii să le permită medicilor să le ofere organe sintetice în urma unui accident?

Asta ne apropie prea mult de jocul de-a Dumnezeu?

Altul urmărește viața persoanelor considerate de clasa a doua care au fost modificate fizic pentru a le permite să fie un fel de super sclavi.

În ceea ce privește personajele, majoritatea sunt defecte, dar caută răspunsuri și se confruntă cu unele regreturi din trecut.

Cartea începe cu povestea gemenilor semi-identici Iulia și Evan, ale căror organe nu cresc suficient de repede pentru a se menține în viață; iar când Julia intră într-o stare vegetativă, medicii sfătuiesc părinții gemenilor să recolteze organele Juliei pentru Evan, pentru a salva măcar unul dintre copii.

La spital ajunge Tad Tadd, un reverend care popularizează o mișcare împotriva schimbării formelor corporale creând o scenă şocantă pentru Evan care se simţea oricum măcinat pentru alegerea făcută de părinţi săi şi de medici.

Vrei să devii un demon? O creatură devoratoare de vieţii?

Cartea se continuuă cu povestea Millei, o adolescentă modificată semnificativ în urma unui accident de mașină, iar jumătate din corpul ei este artificial, robotic. Dar oamenii nu acceptă încă astfel de modificări, iar fata simte presiunea intensă a fiecărei priviri, gând .

Cum să le spun oamenilor că sunt atât de recunoscătoare că trăiesc, când ştiu că nu o să poată privi niciodată altfel decât cu milă sau acuzator de acum înainte?

Cea de-a treia poveste ne oferă trecerea reverendului T.Tadd de la un pastor ce militează pentru păstrarea omului nemodificat, la reverendul ce va milita pentru modificările şi soluţiile viitorului.

Bineînţeles, schimbarea se face după tragedia ce are loc în familia sa, iar pastorul îmbrățișează din tot sufletul dreptul oamenilor de a-și modifica corpul așa cum doresc.Dar modificările făcute chiar de el nu sunt pentru salvarea vieţii, ci sunt monstruase, ducând evoluţia umană la un alt nivel, un nivel înfiorător.

Cartea se continuă cu alte  povestioare în care evoluţia oamenilor deşi evoluează spre un viitor SF, pentru mine capătă o influenţă degenerativă, în care omul nu mai păstrează linia dintre necesitatea unor transformări şi dorinţa de exploatare.

Pe măsură ce poveștile se mișcă mai departe în viitor, Dayton explorează modul în care fiecare generație estompează încet liniile dintre om, mașină și animal.

Profund, gânditor, plin de înfricoșare și plin de acțiune, scriitoarea Arwen Elys Dayton reuşeşte să ne arate că a fi  mai puternic, mai iute și mai frumos este inovator atât în ​​formă, cât și în fond, dar nu neapărat necesar.

Mi-a plăcut cartea şi sincer nu am reuşit să o las din mână, deşi nu am înţeles de ce scriitoarea a ales să creeze şi un război între SUA – inovatoarea în modificări şi Rusia- ţara care  doreşte oamenii nemodificaţi genetic, dar care dau dovadă de cruzime faţă de tot ce înseamnă om modificat .

O carte SF care te pune pe gânduri şi te lasă cu întrebări nenumărate.

Dacă am avea această posibilitate, noi ca oamenii, am folosi tehnologia şi evoluţia doar pentru a face bine umanităţi, sau din vanitate am continua până la absurd?

Am ştii când să ne oprim? Când să nu trecem peste linia dintre umanitate şi absurditate?

Mulţumesc edituri Rao pentru oportunitatea de a citi această carte şi de a descopreii genul SF altfel decât eram obişnuită.O carte pe care mi-o voi aminti şi voi vorbi desprea ea mult timp de acum înainte.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.