Titlu: Poveşti cu dichis
Autor: Valentina Mihaela Ghinea
Nr. pagini: 60
An apariție: 2019
Editură: Cutiuţa cu poveşti
Disponibilă: Aici!
SYNOPSIS
Vrei să afli cum a apărut firul alb-roșu pe care îl purtăm de mărțișor sau cum se poate învăța răbdarea cu ajutorul unei bobițe de coacăz negru? Te-ai întrebat vreodată dacă gândăceii de bucătărie știu să citească și dacă literele chiar i-ar putea ajuta cu ceva? Vrei să știi ce gândește un țurțure agățat sus, de ramura unui copac?
RECENZIE
Toamna este un anotimp special pentru sufletul meu. Toamna îmi aminteşte de bunicii mei, care din păcate nu mai sunt printre noi. Îmi amintesc de fructele din livada lor, de covorul de frunze pe care adoram să calc, de plăcintele bunicii mele dragi şi de poveştile citite de bunicul seara târziu.
Poate de aceea, toamna simt nevoia de a citi poveşti. Bunicul îmi citea în special poveşti româneşti şi legende din popor, despre daci şi romani. Dar nu contează ce îmi citea, ci amintirea lucrurilor făcute împreună toamna, după ce adunam strugurii şi merele din livadă.
Toamna asta am ales să citesc cartea Poveşti cu dichis scrisă de scriitoarea Valentina Mihaela Ghinea şi apărută la editura Cutiuţa cu poveşti. În amintirea copilăriei mele, am ales să citesc cartea împreună cu Karina.
Am ales această carte deoarece m-a atras enorm coperta, dar mai ales cuvintele scriitoarei pentru profesoara sa, amintindu-mi de oamenii care au conbtribuit la cizelarea şi formarea mea ca om.
Suntem, fără să ne dăm seama, de cele mai multe ori, şlefuiţi de fiecare interacţiune în parte, de fiecare cuvânt, gest, zâmbet ori încruntare, oricât de banale ori accidentale ar părea.
Cartea cuprinde povestioare frumoase despre ţurţuri de gheaţă trufaşi, ce se cred mai presus decât bătrănii copaci de care atârnă fără să ştie cât de efemeri sunt în această viaţă, despre minunata legendă a mărţişorului şi cum a ajuns un fir roşu cu alb împletit să ofere bucurie şi plăcere, despre cadouri unice. Are poveşti despre iubirea de mamă ce trece dincolo de simplele diagnosticuri puse de doctori, despre pierderi şi regăsiri şi alte asemenea povestioare.
Ilusraţiile cărţi sunt realizate de Aniela Ariton care surprinde perfect de bine în desenele sale bucuria, culoarea şi trăirile personajelor de poveste.
Cele nouă povești sunt ele însele fermecate, având puterea de a transpune cititorul într-o lume nu doar poleită cu magie, ci și plină de povețe simple, dar meșteșugit prinse în crâmpeie de viață ce vorbesc despre modestie, prietenie, dragoste și speranță.
O recomand cu mult drag, deoarece cuprinde poveşti de actualitate în care uneori copilul se regăseşte, se buccură alături de acestea. Editura Cutiuţa cu poveşti le oferă copiilor cărţi minunate, emoţionante şi educative ale scriitorilor români, dar mai ales de actualitate în care ei se regăsesc.
O carte minunată pe care o recomand în orice anotimp să fie citită atât de cei mici cât şi de cei mari, deoarece niciodată nu creşti destul de mare încât să nu mai ai nevoie de poveşti.