Recenzii

O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii

Autor:Mark Haddon

Nr. pagini: 288

An apariție: 2004, 2014

Editură: TREI

Disponibilă:Aici

SYNOPSIS

Christopher, un băiat de 15 ani, suferă de sindromul Asperger, o formă de autism. Are o memorie fotografică. Înţelege matematica. Înţelege ştiinţa. Ceea ce nu poate înţelege el sunt oamenii.
Când îl găseşte pe Wellington, câinele vecinului său, zăcând mort pe o peluză din apropiere, se decide să pornească în căutarea asasinului şi să scrie un roman poliţist despre aceasta. În incursiunea sa va descoperi însă alte mistere ce pot face ca întreaga lume din jurul său să se prăbuşească.

RECENZIE

Este un roman straniu şi captivant în aceeaşi măsură, având în prim plan pe Christopher Boone, un băiat de 15 ani ce suferă de sindromul Asperger. Boala este o formă mai puţin severă de autism, o condiţie ce îi limitează percepţia asupa lumii înconjurătoare, dar nu-i afectează inteligenţa.

Suntem introduşi într-o lume ciudată, în care alimentele de culori diferite nu trebuie amestecate în farfurie, şi totul este interpretat ca atare. Lucrurile roşii sunt bune, spre deosebire de cele galbene şi maro care sunt rele, iar oamenii nu trebuie să spună niciodată minciuni.

Când merg cu autobuzul la şcoală mă uit la maşinile care trec pe lângă noi şi le reţin culorile. 3 maşini roşii la rând înseamnă că va fi o Zi Destul de Bună. 4 maşini roşii înseamnă că va fi o Zi Bună. 5 maşini roşii înseamnă că va fi o Zi Foarte Bună. Iar 4 maşini galbene la rând înseamnă că va fi o Zi Neagră, adică o zi în care nu vorbesc cu nimeni şi nu mănânc la prânz nimic şi Nu-mi Asum Riscuri, fiindcă galbenul e culoarea cremei de ouă, a liniilor duble galbene şi a frigurilor galbene, care e o boală mortală. Dar dacă văd 3 maşini roşii la rând sau 4 maşini roşii la rând sau 5 maşini roşii la rând, mă simt în siguranţă şi este o zi bună pentru un proiect.”

Cristopher locuieşte împreună cu tatăl său, văduv, în Swindon, un oraş micuţ din Anglia, încercând să descopere cine a ucis cu o furcă câinele vecinilor.

Cartea este ciudată ,dar nu poţi să o laşi din mână până nu o termini şi afli ce s-a întâmplat. Băiatul investighează moartea câinelui vecinului său, făcând corelări haioase şi extrem de ciudate, dar totodată prezentându-ne pe tatăl, profesorul, vecinii săi şi porcuşorul său de Guineea.

Mintea băiatului păstrează o mulţime de fapte bizare şi neobişnuite  în creier şi de explicaţii matematice ale acestor fapte, determinându-ne să înţelegem funcţionarea creierului micului Cristopher.

Domnul Jeavons a spus că-mi place matematica fiindcă este lipsită de pericole. A spus că-mi place matematica fiindcă presupune rezolvarea unor probleme, iar aceste probleme sunt dificile și interesante, dar în final ajungi la un răspuns simplu. Ce voia el să spună era că matematica nu este ca viața, fiindcă în viață nu există răspunsuri simple în final.”

Scriitorul reuşeşte remarcabil să ne facă să pătrundem în universul uimitor al lui Cristopher, în care zgomotul produce teamă, contactul fizic cu oamenii este dificil, iar citirea expresiei de pe faţa oamenilor şi a emoţiilor este imposibilă.

Frumuseţea cărţii nu constră în investigaţie,ci în portretizarea unui copil ce trăieşte într-o lume ruptă de realitate şi normalitate, este zăpăcit de diferitele norme ale societăţii moderne, cu toate slăbiciunile şi apucăturile sale.

Inocenţa tânărului este sugerată de scriitor prin stilul folosit, acesta imitând stilul cărţilor pentru copii, este plină de onestitate şi inocenţă.

Christopher e un studiu de caz fascinant şi, mai presus de toate, un băieţel cu care empatizezi imediat: nu blocat, ci uluit de senzaţii, lipsit de filtrele prin care oamenii normali examinează ce e în jur. Modul straniu în care observă lumea şi o interpretează literal compune un soi de sensibilitate poetică şi o personalitate aparte. Deşi Christopher insistă că „aceasta nu va fi o carte amuzantă. Nu ştiu să spun glume pentru că nu le înţeleg”, romanul e impregnat de un tip de umor ironic şi emoţionant totodată.

Deşi stranie şi ciudată, această carte reuşeşte să ne  ţină în poveste şi să ne sensibilizeze, să ematizăm şi să înţelegem ce se întâmplă în mintea unui copil ce suferă de sindromul Asperger.

Este o carte ce a fost transformată şi jucată în numeroase piese de teatru, ecranizată şi introdusă în enciclopedia 1001 cărţi de citit într-o viaţă.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.