Recenzii

Perspective

 

Titlu: Perspective

Autor: Anda Gabriela Doliş

Nr. pagini: 145

An apariție: 2017

Editură: Curtea Veche

Disponibilă:Aici!

 

SYNOPSIS

Visul, introdus in roman ca element fantastic, irational, abandonarea identitatii personajului narator ca una incerta, enigmatica, copilaria versus adolescenta, prima vazuta ca un spatiu protector, din care se decupeaza definitia fericirii („Fericirea este galopul necontenit al vietii.“), a doua un univers angoasant, in care obsesia singuratatii se instaleaza definitiv si cu efecte ucigatoare, toate sunt temele sfasietoare ale acestei carti.

Intr-o dimineata funebra, tanara Arabelle pleaca sa identifice cadavrul iubitului sau sinucigas, Jasper, patrunzand astfel in universul dezolant al spitalului, spatiu ce gazduieste nu numai ravagiile provocate de boala, dar mai ales tristetea ultima, moartea. Intalnirea cu mama iubitului sau si apoi inmormantarea provoaca in sufletul Arabellei o cascada de trairi ce frang mai intai perceptia acesteia asupra realitatii, iar apoi insasi existenta ei. Drama lui Jasper se lasa descifrata in continuare ca o succesiune de intamplari nefaste, disparitia tatalui sau fiind elementul declansator al psihozei din care s-a putut elibera doar plecand inspre nicaieri si oriunde.

RECENZIE

Am ajuns să citesc cartea Perspective din pură întâmplare. Editura Curtea veche, la care a apărut cartea în 2017, mi-a oferit şansa de a-mi alege ce carte doresc să citesc. M-a intrigat foarte tare cum a început această carte, cele câteva pagini disponibile să fie citite pe site-ul editurii şi m-a dus cu gândul la o carte de acţiune, de suspans dacă vrei.

Când a ajuns cartea eram încă foarte curioasă aşa că am început imediat lectura sa, dar nu a fost ce mă aşteptam deloc.

Carte de acţiune, suspans? Nu, nu este aşa ceva dar povestea te ţine în priză şi cu sufletul la gură.

Doamne, a fost o lectură minunată, la care am zâmbit, am râs, am plâns şi m-am gândit la condiţia umană efemeră.

Dar să încep cu începutul, nu?

Cartea începe cu primirea unui telefon în miez de noapte, în care Arabelle Weaver este anunţată că a murit un băiat. Plecată în grabă câtre spital, unde ea descoperă că cel mort este nimeni altul decât Jasper Gillway- prietenul său, iubitul său.

Îl iubisem pe acest tânăr, Jasper Gillway. Avea multe secrete, pe care nu le mărturisea nimănui şi era imprevizibil, dovedind în acelaşi timp o fermecătoare sclipire de inteligenţă.

Din acest punct începe efectiv cartea, iar autoarea reuşeşte remarcabil de bine să surprindă perspectivele persoanelor diferite din viaţa lui Jasper.

Ca personaj Jasper este un bărbat inteligent, nu foarte frumos, secretos şi care atrage oamenii în jurul lui ca un magnet. Dar oare câţi din aceşti oameni vor regreta şi vor suferi cu adevărat la dispariţia lui prematură din această lume? Oare cine va suferi cu adevărat? Perspectivele durerii oamenilor sunt uluitor de bine prezentate în carte, şi cu siguranţă te vor face să lăcrimezi.

Ce simte o mamă când îşi pierde copilul? Ce simte când ştie că este vremea să îşi îngroape copilul?

Nu vreau să aflu vreodată cum se opresc limbile ceasului pentru părintele care-şi pierde copilul, nu vreau să văd cum becurile din camerele inimii se ard, lăsând inima neagră şi pustiită de suferinţă întunecată. Nu vreau să aud plânsetul surd al pântecului care a cunsocut copilul, al locului care i-a fost cămin timp de nouă luni şi nu vreau să mă gândesc că propriile gânduri îi vor ţine de frig persoanei în cauză.

Viaţa este formată din persoane ce se intersectează constant. Unele persoane ne ating sufletul şi rămân acolo, altele sunt simple cunoştinţe. Un vecin, un coleg vechi sau o fostă prietenă ce nutrea speranţe în legătură cu acest bărbat , oare ce va simţi cu adevărat, dincolo de cuvinte.

Dar oare ce crede o simplă cunoştinţă feminină care dorise să-i devină iubită poate?

….pentru ea e o tristeţe relaxantă. Odată cu el murise lupta înflăcărată ce se dădea în interiorul ei, murise frustrarea, murise posibilitatea ca ea să piardă altceva…..

Cartea este structurată în două mari părţi- o parte în care aflăm perspectivele oamenilor dragi şi cunoştiinţelor, a iubitei. Este aceea parte a cărţi ce m-a făcut să lăcrimez de multe ori, la perspectiva mamei şi a iubitei. Scriitoarea transmite dincolo de cuvinte, durerea perderi, dorul de persoana aceea, gândurile de după poate chiar de vinovăţie şi amintirile cu omul drag.

În partea a doua avem perspectiva lui Jasper, cum de a ajuns el la decizia respectivă. Uneori viaţa ne loveşte şi ne îngenunghează. Uneori avem impresia că ne-am ridicat , şi ascundem în sufletul nostru durerea pentru a-i proteja pe cei dragi. Dar încet- încet aceste secrete întunecate ne hăituiesc sufletul, ne răscolesc şi ne fac să ne simţim atât de vinovaţi, atât de mici în faţa vieţii.

Sincer, am să mă opresc aici pentru că aş dori să descoperiţi singuri această carte minunată.

Nu este un roman de iubire sau un roman uşor de citit, este un roman pentru alinarea sufletului. Este un roman în care scriitoarea prezintă perspective ale sufletelor umane în faţa morţii.

Citind această carte am dorit să ştiu mai multe despre această scriitoare sensibilă, şi nu mică mi-a fost mirarea când am descoperit că Anda Gabriela Doliş este o tânără scriitoarea româncă şi m-am gândit că Răzvan Petrescu avea dreptate când afirma despre ea următoarele :

„Primul lucru care izbeste la romanul Perspective e scrisul percutant, baroc, inventiv, cu fraze care arata o scriitoare pe deplin formata si care stapaneste atat forma, cat si fondul – si asta intr-o lume-n care milioane de grafomani se agita in amatorism, banalitati disperante si lipsa totala a simtului literar. Apoi, daca afli ca Anda Gabriela Dolis nu are decat 15 ani, incerci sa rezisti stupefactiei. Nu rezisti. Pentru ca ne aflam in fata unui fenomen.“

Da, Anda Gabriela Doliş este un fenomen extraordinar, o tânără scriitoare româncă ce ne face să trăim emoţii, să descoperim lumea.

Am să vă las să descoperiţi singuri această minunată carte. Ce pot spune cu siuranţă este faptul că Anda şi-a câştigat o cititoare fidelă în mine şi poate va găsi şi în voi dacă acordaţi o şansă acestei cărţi.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.