Recenzii

Jurnalul Marii Ducese Olga Romanova

O carte emoţionantă, cu frânturi din jurnalul Marii Ducese O. Romanova, care deşi este o adolescentă, are o gândire destul de matură, iar  în jurnal trece întamplările zilei cronologic, exact aşa cum le vede, le simte şi le percepe ea.Din jurnalul ei reiese dragostea ducesei pentru Rusia, faptul că familia regala era foarte religioasă, dragostea ei pentru cărţi şi natură.

Deasemenea, în carte, vom găsi frânturi şi din alte jurnale, scrisorii, documente, etc ale ţarului Rusiei, Annei Virubova- prietenă bună a familiei regale, chiar şi mărturi ale soldaţilor care au cunoscut casa regală, fie la evenimente importante, fie la infirmerie sau în luptă.

Atunci când şi-a făcut apariţia, tot oceanul acela de oameni din Piaţa Palatului, toţi, ca unul, au căzut în genunchi în faţa lui. Mii de steaguri s-au înclinat, s-au intonat imnuri, s-au spus rugăciuni(…). Toată lumea plângea(…). Printre aceste sentimente de dragoste şi de devotament a început războiul.”

În timpul războiului prinţesele şi regina mama participă la acţiunile “Surorilor Milei”  ocupându-se de o infirmerie militară  la Tarskoe Selo, unde participă efectiv la îngrijirea, pansarea răniţilor sau la ridicarea moralului acestor răniţi.

Cu mare simplitate a vrut să ne dea exemplu de mare iubire, intrând în rândurile noastre ca simple ucenice, apoi asistente, fără a pretinde privilegii speciale(…). Ea a venit şi ne-a spus “Învaţă-ne cum ai învâţa pe oricine” şi a fost simplu să le învăţăm pentru că “inimile lor ardeau” de iubire pentru aproapele lor…. Ele au trăit alături de noi în cel mai minunat şi zguduitor univers al suferinţei umane,(…) Inimile lor nu au fugit de la nimic! ”

Jurnalul în sine  prezinta rutina zilnică a Olgai, dar, din ea răzbate dragostea faţă de părinţii şi ceilalţi copii ai familiei regale. În scrisorile adresate de ducesa câtre ţar, reiese dragostea oricărei fiIce pentru tatăl ei “ iubitul meu papa” ,”te sarut si te iubesc foarte, foarte mult”.

O carte emoţionantă, care merită citită, în special de cei pasionaţi de istorie, în care vom percepe familia regala exact aşa cum este ea, o familie simplă,cultă, ce a avut şansa sau nenorocul în cazul lor să fie de viţă regala într-o perioadă istorică dificilă; o familie care dorea să renunţe la ranguri şi să abdice pentru a trăi liniştiţi împreună ca o familie.

Din păcate, lor li s-a refuzat acest drept, deşi familia regală britanică le acordase azil politic, pentru că bolşevicilor le era frică de o revenire a familiei regale pe tron,frica celor aflaţi la putere este prea mare şi astfel aleg o cale crudă şi nemiloasă pentru familia regală.

Mie personal mi-a plăcut  mult şi ţin să multumesc Editurii Corint secţiunea istorică, pentru această carte minunată ce m-a făcut să văd dincolo de aparenţele unei famili regale, şi Librariei Cornul Abundentei pentru că mi-a pus la dispoziţie  cartea spre recenzare.

             Spor la citit şi la share-uit!

Titlu: Jurnalul Marii Ducese Olga Romanova

Autor: Helen Azar

Nr. pagini: 222

An apariție: 2014

Editură: Corint

Disponibilă:
Aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.