Recenzii

Nebuni din iubire de Rosa Montero

Titlul original: La carne

Autor: Rosa Montero

Nr. pagini: 224

An apariție: 220

Editură: Rao

Disponibilă: aici!

Synopsis

„Rosa Montero scrie despre oamenii cuprinsi de teama de singuratate si despre absenta iubirii.” –  J.E. Ayala-Dip, Babelio

Recenzie

Viața este precum o fantă de lumină între două nostalgii: nostalgia pentru ce nu ai trăit încă și nostalgia lucrurilor pe care nu le vei mai putea trăi. Iar momentul exact pentru a acționa este atât de confuz, atât de alunecos și atât de efemer, încât îl irosești privind amețit în jur.

Cu acest paragraf minunat începe această carte. Iar eu am simțit că este o carte bună încă de la acest primul paragraf.

Soledad este personajul nostru principal. O femeie trecută de prima tinerețe ce trece printr-o criză existențială a vârstei a treia. Ea are o carieră de succes, este recunoscută, exigentă și o femeie foarte elegantă și cultă.

Dar din viața sa lipsește iubirea.

Toți avem nevoie de iubire, iar unii ajungem să facem nebunii din iubire.
Este o carte frumoasă despre criza vârstei a treia, despre panica ce o cuprinde pe Soledad atunci când crede că viața ei se apropie de final.

Într-o zi hotărăște că nu poate să apară la operă, unde se va întâlni „întâmplător” cu fostul iubit, fără să aibă la braț un bărbat arătos. Astfel, Soledad angajează o excortă masculină – Adam.

Adam este un emigrant rus sărac, ce lucrează ca escortă, electrician și alte slujbe mărunte pentru a putea trăi. El se simte sărac din mai multe motive, unele dintre ele fiind situația financiară precară și lipsa prietenilor. Dar Soledad crede că este mult mai bogată decât ea, pentru că ea deși are bani, nu are tinerețe și iubire. Și dacă nu ai tinerețe, greu mai reușești să îți găsești iubirea vieții.

Ca orice om și Soledad simte că nu este important ceea ce ai, ci ceea ce îți lipsește!

Scriitoarea Rosa Montero ne face să înțelegem că fiecare vârstă are nevoile sale. Prin acest roman scris într-o manieră magnifică, ne face să înțelegem că prin natura umană, indiferent la ce vârstă am fi, vom simți lipsa a ceva pentru a avea o viață perfectă.

Mi-a plăcut în mod deosebit cum scriitoarea îmbină atât de armonios în lectură, nebuniile din iubire ale diferiților scriitori, pentru a ne demostra o dată în plus cât de dependenți suntem noi oamenii de iubire și cum toată viața ne raportăm doar la acest sentiment – AM IUBIT / AM FOST IUBIT?

Nu este o carte de dragoste, nu se axează pe relația stabilită între Adam și Soledad, ci pe faptul că fiecare om poartă în viață bagajul său de experiențe acumulate.

Ah, dacă omul și-ar putea șterge memoria la fel cum își curăță corpul…

Din cele aflate de-a lungul cărții observăm că Soledad nu a acordat nicio șansă iubirii adevărate.

Copil fiind a fost părăsită de tată într-un parc de distracții. Lăsa-te în grija unei mame alcolice, Soledad și sora sa geamănă ajung adesea în debara pentru a scăpa de furia mamei.

Ceea ce suntem în copilărie clădește închisoarea destinului vieții noastre de adult.

Soledad nu se simte totuși singură decât atunci când sora sa geamănă este internată într-un ospiciu și uneori nu o mai recunoaște deloc. Abia atunci realizează cât de singură este pe această lume,iar încrederea ei în oamenii este grav zdruncinată.

Nenorocire care i se pot întâmpla unui om singur erau atât de variate, atât de neașteptate și atât de nenumărate…….

Cartea are un subiect foarte interesant, deoarece omul are multe dorințe de-a lungul vieții, uneori făcând sacrificii pentru dorințe efemere.

De asemenea, carte este presărată cu picanterii despre viața scriitorilor, ceea ce mi-a oferit un plus de informații și m-a făcut să ador și mai mult volumul.

Recomand cartea aceasta apărută la Editura Rao deoarece mi-a plăcut subiectul atins de scriitoare, stilul cursiv de scriere și modul de prezentare a stilului de viață contemporan, al dorințelor și a nemulțumirilor noastre continue.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.