Recenzii

Pe pământ suntem strălucitori o clipă

Ocean Vuong

Titlul: Pe pământ suntem strălucitori o clipă

Autor: Ocean Vuong

Nr. pagini: 248

An apariție: 2019

Editură: Storia Plus

Disponibilă: chiar aici!

 

SYNOPSIS

Pe pământ suntem strălucitori o clipă -romanul de debut al poetului Ocean Vuong, este portretul tulburator al unei familii, al prime iubiri si al puterii salvatoare a actului povestirii. Pe pamant suntem stralucitori o clipa este scrisoarea unui fiu catre mama sa care nu stie sa citeasca. Naratorul, Little Dog, are aproape treizeci de ani cand scrie aceasta scrisoare in care scoate la lumina istoria familiei care a inceput inainte de nasterea lui – o istorie cu epicentrul in Vietnam – si de care se serveste apoi pentru a-i oferi mamei acces la portiuni din viata sa necunoscute acesteia, toate culminand cu o revelatie de neuitat.
 
Pe Pamant suntem stralucitori o clipa este in egala masura despre puterea care vine din a-ti spune propria poveste si despre lipsa de putere care-ti anuleaza identitatea atunci cand nu esti auzit. Cu o gratie si urgenta uluitoare, Ocean Vuong scrie despre oameni prinsi intre lumi diferite si intreaba cum ne vindecam si ne salvam unii pe ceilalti fara a uita cine suntem. Cum este posibila supravietuirea si cum o putem transforma intr-un fel de bucurie sunt intrebarile care propulseaza cel mai important roman de debut din multi ani.

RECENZIE

Pe Pamant suntem stralucitori o clipa este romanul de debut al poetului și scriitorului vietnamez Ocean Vuong. Cartea prezintă o poveste dureroasă, dar extraordinar de frumos spusă, înduioșând cititorul.

Cartea ia forma unei scrisori adresată de un tânăr propriei mame, care nu o va citi, însă niciodată. Nu o va citi deoarece mama este analfabetă – educația sa încheindu-se odată cu războiul din Vietnam ce i-a distrus școala.

Îngăduie-mi să o iau de la capăt.

Dragă Ma,

Îți scriu pentru a ajunge la tine- chiar dacă fiecare cuvânt pe care îl pun pe foaie mă duce cu un cuvânt mai departe de unde ești tu.

Pe Pamant suntem stralucitori o clipa este o carte în trei părți, fiecare parte purtându-ne în anumite perioade din viața  scriitorului .
Pe pământ suntem strălucitori o clipă – Prima parte a cărții

Ocean Vuong ne prezintă în prima parte a volumului, copilăria sa. Aceasta ne arată durerea unui copil ce nu își găsește rădăcinile- un copil prea galben pentru a fi acceptat de americani și prea albicios pentru a fi vietnamez.

În această parte descoperim originile sale. Bunicul său, fost soldat american aflat în Vietnam, se îndrăgostește de „o  fată analfabetă din pădurile de orez”- Lan. Ei se căsătoresc și au împreună trei fete. Fetele lor vor fi date la orfelinate diferite pentru a nu fi adoptate în state, după ce bunicul pleacă în America, iar familia se destramă.

Romanul are o narațiune fragmentată în care aflăm trecutul mamei, Rosa, al bunicii, Lan, dar și al lui Little Dog, așa cum îl numea Lan. El s-a născut în Vietnam, dar a emigrat împreună cu cele două în America. Totodată scriitorul ne prezintă flashuri din copilăria sa petrecută cu o mamă violentă, ce lucrează într-un salon de unghii, și o bunică nebună. Aceasta din urmă este de multe ori protectoarea copilului, oferindu-i motive de a continua viața alături de ele. Relațiile de familie sunt complicate, dar capătă noi proporții atunci când familia este compusă din două femei cu un complex emoțional masiv și un copil ce este galben într-o lume în care culoarea contează.

Pe pământ suntem strălucitori o clipă – Partea a doua a cărții

În această parte, Little Dog este adolescent și își ajută familia muncind la o fermă de tutun. Aici va cunoaște dragostea. O dragoste adolescentină între Little Dog și Trever, ce pare la început întruchiparea adolescentului american. Trevor este fan al fotbalului și își ajută bunicul la muncile din cadrul fermei de tututn.

Portetul acestei iubiri adolescentine completează scrisoarea către mamă. Toate momentele de îndoială, de disperare, nevoia de a-și găsi locul în această lume sunt descrise foarte bine. Recunoașterea propriei orientări sexuale este un act de curaj și noul element al narațiunii.

Romanul ne prezintă cum relația dintre cei doi băieți îi ajută să facă față realității, să aibă curajul de a fi ei înșiși. Recunosc că,anumite scene de sex explicite pot deranja cititorul, dar nu se axează pe asta. Chiar am simțit jena băiatului devenit bărbat într-un hambar. Dar acest episod ne oferă descoperirea și înțelegerea copilului diferențelor sale, unicitatea proprie, dar mai ales asumarea și acceptarea propriei vieți.

Pe pământ suntem strălucitori o clipă – Partea a treia  a cărții

Această parte ne oferă momente din prezent, cu Little Dog aflat la facultate, dar care se întoarce acasă deoarece un lucru groaznic se întâmplase.

În această ultimă parte scriitorul ne vorbește despre droguri, despre eșecul visului american. Autorul ne oferă o destăinuire a viselor sale și propriile reproșuri, dar și eșecul pe care îl simte față de mama sa.

Știu că tu crezi în reîncarnare. Eu nu știu dacă cred, dar sper că există. Poate că așa poate te vei întoarce aici în tura următoare. Poate vei fi o fată și poate te va chema tot Rose și vei avea o cameră plină cu cărți și părinți care își vor citi povești la culcare într-o țară neatinsă de război.. Poate atunci, în viața aceea și în viitorul acesta, vei găsi această carte și vei ști ce ni s-a întâmplat. Și-ți vei aminti de mine. Poate.

Pe pământ suntem strălucitori o clipă este o carte ca un cântec de jale, minunată, frumoasă, dar care sfâșâie sufletul cititorului.

Nu este o carte ușor de citit. M-am oprit pe parcursul ei de câteva ori pentru a-mi liniști inima, pentru a găsi în mine forța de a continua lectura.

Este o carte contemporană, dură, ce abordează teme  interesante și pune cititorul pe gânduri. Vuong nu se sfiește să vorbească lumii deschis, tăind în carne vie, creând tablouri din cuvinte, tablouri extraordinare, dar totodată teribile prin imaginile create. Cartea are elemente lirice, poetice, ce reușesc din plin să atingă sufletul cititorului.

Editura Storia Plus reușește să ne ofere prin editarea acestei cărți o lectură emoționantă despre viață și călătoria de descoperire a sinelui.

 
Ocean Vuong

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.