Recenzii

Calul de război

Titlu: CALUL DE RĂZBOI

Autor: Michael Morpurgo

Nr. pagini:  128

An apariție: 2012

Editură: RAO

Disponibilă: Aici!

Synopsis

O poveste impresionantă despre război, măntuire şi călătoria unui erou. În anul 1914, Joey, un cal superb, cu o cruce albă pe frunte este văndut armatei  şi se trezeşte aruncat în mijlocul luptelor de pe frontul de vest. Împreună cu ofiţerul care îl călăreşte se luptă cu duşmanul numeros şi este martorul nenumăratelor tragedii din bătăliile date pe pământ francez. Dar chiar şi în mizeria tranşeelor, curajul lui Joey impresionează pe toată lumea iar el reuşeşte să îşi regăsească speranţa.Doar că inima sa tânjeşte după Albert, fiul de fermier care l-a crescut.

Se vor reîntălni ei vreodată?

*** Recenzie ***

Recunosc că acum câţiva ani, eu am văzut filmul Calul de luptă care mi-a plăcut şi mi-a rămas în memorie. Zilele acestea am descoperit cartea aprărută la editura Rao şi nu m-am abţinut să o iau şi să o citesc.

Calul de Război este o carte care impresionează şi tulbură cititorul, transmiţând mult mai bine decăt filmul viaţa acestui animal, dar să încep cu începutul, nu?

Povestea începe cu  ziua tărgului de cai, zi în care frumosul mânz este despărţit de mama sa şi cumpărat de un fermier doar în urma unui pariu. Aceea zi este una groaznică, ce îl va urmări toată viaţa. Ajuns în gospodăria fermierului este apreciat şi iubit de fiul acestuia, Albert ce va deveni unicul său stăpân pentru toată viaţa.

” Albert  şi cu mine am crescut împreună. Un căluţ tânăr şi un adolescent au mai multe în comun, nu doar stângăcia. Fluieratul lui  imita sunetul împiedicat al cucuvelei- un sunet la care am răspuns mereu şi pe care nu-l voi putea uita vreodată.”

Dar viaţa decide să îi desparte pe cei doi prieteni în momentul în care ţara intră în război, iar tatăl lui Albert îl vinde pe Joey armatei britanice pentru a reuşi să facă rost de bani necesari păstrări fermei familiei.

       – L-a  vândut, nu-i aşa? a întrebat încet, uităndu-se la căpitanul Nicholls, care mă ţinea. Joey este calul meu. Ecalul meu şi va fi toată viaţa, indiferent de cine-l cumpără. Nu pot să-l opresc pe tata să-l vândă, dar, dacă, Joey merge cu dvs, merg şi eu. Vreau să mă înrolez şi să rămân cu el.

Din păcate Albert nu are vârsta necesară înrolării, prin urmare Joey este despărţit de Albert şi merge la război, nu înainte ca Albert să facă o promisiune

 – Am să te regăsesc, găgăuţă, mi-a spus el încet. O să te găsesc oriunde ai fi Joey!

Oare cei doi se vor reîntălni vreodată sau viaţa îi desparte definitiv?

Joey care la fermă învăţase să facă muncă unui cal de fermier, în armată este învăţat să fie cal de cavalerie şi se descurcă bine, reuşind să găsească un cal asemenea lui, Topthorn, ce îi va deveni prieten şi va încerca să îl înveţe, să-l apere, îi oferă curaj şi măngăiere când  este îngrozit de călătoria pe mare, de zgomotele armelor şi alte orori ale războiului.

Din păcate Căpitanul Nicholls nu este singurul său proprietar, iar Joey va cunoaşte în timpul războiului mulţi propriet atât britanici, cât şi germani atunci când devine prizonier  al germanilor ce îl vor folosi atât pe el , cât şi pe Topthorn  la căruţa sanitară, devenind cai sanitar, cai de tracţiune tunuri, cai tracţiune muniţie şi alte sarcini. Dacă unele dintre personajele cărţii ajung să le iubeşti, pentru că iubesc caii şi se îngrijesc de ei, pe alţi îi vei detesta categoric.

Un personaj ce ajungi să îl iubeşti este Emilie, fetiţa ce are o fermă împreună cu bunicul ei în care sunt amplasate corturile sanitare ale nemţilor, dar care îi îngrijeşte pe cei doi caii şi îi iubeşte dorind să-i păstreze.

Oare va reuşi Emilie să îi păstreze şi să îi salveze de război?

Scriitorul a reuşit să mă capteze în poveste şi mi-am dorit să îi ajut atât pe cai, cât şi pe oamenii care i-au ajutat, tineri care au ajuns să lupte într-un război care nu era a lor . Războiul se încheie, dar armata ia decizia de a nu mai veni cu caii înapoi acasă şi organizează o licitaţie de cai, mulţi dintre aceşti eroi de război fiind vânduţi unui măcelar.

Ce se va întămpla cu J

Asta am să vă las să descoperiţi singuri, nu înainte de a vă recomanda din suflet această carte şi  să urmăriţi şi filmul ulterior.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.